Dom i vrt

Dubrovnik opet najskuplji u Hrvatskoj – cijene nekretnina više nego u Opatiji

SVIBANJ 2016

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 167 000 nekretnina oglašenih u svibnju 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast od 0,81 posto prema istom mjesecu prošle godine, a najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u svibnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za 6 posto. Prosječne cijene kvadrata stanova bilježe rast od 1,61 posto,  što je jasna naznaka oporavka tržišta nekretnina.

Najveći utjecaj na zaustavljanje pada prosječnih cijena kvadrata stanova imaju veliki gradovi. Godišnji  indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje mali oporavak, Rijeka i Osijek bilježe manji pad cijena stanova u periodu od godinu dana (godišnji indeks ispod 100), dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec (godišnji indeks u svibnju iznosi 104). Pokazuju to podaci za navedene gradove, koji drže 55 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj.

nekretnine1

ŽUPANIJAMA U PRIOBALJU CIJENE NASTAVLJAJU RASTI DOK U VEĆINI ŽUPANIJA U KONTINENTALNOJ HRVATSKO CIJENE NASTAVLJAJU PADATI

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok rast u svibnju bilježe Istarska, Šibensko-kninska, Ličko – senjska, Splitsko-dalmatinska te Primorsko-goranska županija. U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.223 eura u svibnju, što predstavlja pad od 5 posto u odnosu na lanjski svibanj. Kvadrat kuće u Zagrebu je jeftiniji od svih županija u priobalju, a najveći pad u cijenama kuća bilježe četvrti Brezovica s padom od čak 9 posto, Gornji Grad Medveščak s padom od 8 posto te Podsused-Vrapče s padom od 6 posto. Najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen na Tuškancu, gdje je iznosio 3.310 eura. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.614 eura, što je približno ista cijena prošlogodišnjoj. Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u svibnju bio je na Dolcu, gdje je iznosio 2.945 eura,a to je ujedno i dio grada koji pokazuje rast cijena od čak 4 posto prema istom mjesecu prošle godine.

DUBROVNIK OPET NAJSKUPLJI GRAD U HRVATSKOJ

U svibnju ove godine, Dubrovnik je zasjeo ponovno na prvo mjestu u Hrvatskoj po cijeni nekretnine s mjesečnim rastom od 3 posto, a Opatija koja je dosad bila najskuplja, smjestila se na drugo mjesto. Cijene nekretnina tijekom svibnja bile su izrazito visoke na otocima Braču i Hvaru te u Splitu. Najviše cijene po kvadratu općenito imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura.

nekretnine3

GDJE SU NEKRETNINE NAJTRAŽENIJE?

Od svih stanova oglašenih u svibnju 2016. godine najviše su se pretraživali oni u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku, Puli, Crikvenici i Opatiji. Čak 47 posto svih pretraživanja potencijalnih kupaca odnosi se na Zagreb, dok se 9 posto svih pretraživanja stanova odnosi na Rijeku i 9 posto na Split. Među pretraživanijim gradovima nalaze se Opatija i Crikvenica, a raste i pretraživanje stanova u gradovima i naseljima u priobalju. Kada je riječ o prodaji kuća općenito, na Njuškalu kao najvećem tržištu nekretnina najtraženije nekretnine nalaze se u Gradu Zagrebu, Primorsko- goranskoj, Istarskoj i Zagrebačkoj županiji.

nekretnine2

 

Na razini gradova, najtraženije kuće tijekom svibnja bile su u Zagrebu, Osijeku, Zadru i Puli. Najveći interes za zemljištima na prodaju izražen je u županijama na moru. Tako su se u svibnju najviše pretraživala zemljišta u županijama u priobalju. Gledano prema općinama, naseljima i mjestima, najtraženija zemljišta za gradnju nalaze se u Zagrebu i okolici, Kaštelima, okolici Šibenika, okolici Zadra, Vodicama te na otoku Viru. Kuće se u Zagrebu najviše pretražuju u kvartovima Maksimir, Trešnjevka, Gornja Dubrava, Kustošija, Vrapče i u Sesvetama, a najtraženija zemljišta za gradnju nalaze se u kvartovima Gračani, Sesvete, Markuševec, Remete, Brezovica, Maksimir, Blato i Šestine.