Dom i vrt

Održavanje higijene doma počinje već na ulazu

PROMO

Održavanje higijene u vlastitom životnom ili poslovnom prostoru u fokusu je javnosti, a što potvrđuje sve veća potražnja za proizvodima koji svojim karakteristikama olakšavaju taj proces.

Već na samom ulazu u interijer preporučuje se korištenje otirača, a danas su najčešće opcije tekstilni, gumeni i aluminijski. Služe preuzimanju vlage, prljavštine i čestica s obuće ili rekreativnih pomagala. Ove specijalne podne obloge tako čine bitnu zonu koja je važan čimbenik u održavanju čistoće i sigurnosti svakog prostora, a kada su ispravno odabrani i dobro postavljeni produžavaju uobičajene intervale čišćenja.

‘Njihova osnovna prednost je vrlo visoka moć upijanja prljavštine i tekućina te izdržljivost na ulazima u prostore, naročito one pojačane prohodnosti. Uporabom otirača prljavština se može zaustaviti već na ulazu u prostor, a ako se redovito mijenjaju i stručno čiste podići će vrijednost interijera i produžiti vijek trajanja svih vrsta podnih obloga u prostorijama kuće ili stana’, objasnili su prodajni savjetnici Möbel Landa.

Osim povećanog broja upita za otirače, posljednjih tjedana bilježe sve veći interes za kupnju posteljine posebnog sastava. Među njima su najveći hit antialergijski jastuci te pokrivači koji se mogu prati na višim temperaturama, a da pritom ne izgube svojstva: ‘Najtraženiji je austrijski proizvođač Hefel koji često koristi Tencel, materijal izrađen od 100% drvene celuloze svilenkastog sjaja. Ujedinjuje kvalitetu pamuka i svile, veže tekućinu i vlagu te tako stvara udoban i suh spavaći ambijent. Svojim djelovanjem regulira tjelesnu temperaturu i zbog glatkih vlakna ne iritira kožu te je pogodan i za one najosjetljivije’.

Antialergijski madraci s navlakama koje se mogu skidati, odnosno odvojeno prati, također su vrlo traženi. Navlake s patent zatvaračem sa sve četiri strane perive do 60°C, pogodne su za osobe sklone alergijama ali i obitelji s malom djecom ili ukućane pod dodatnim zdravstvenim nadzorom. ‘Velika potražnja je za tzv. Optima madracima koji zahvaljujući iznimno visokoj prozračnosti omogućuju zdravu i suhu klimu spavanja, bez topline i vlage. Materijal imitira “pasivni klima uređaj” i vrši stalnu izmjenu zraka. Posebno su popularni zbog klimatskih vlakana dobivenih sintetičkim putem, a koja su po svojstvima kao i vunena. Takva visoko higijenska prozračna vlakna pogodna su za astmatičare i osobe sklone alergijama.

Među opisima madraca često se spominje i lateks – bijela tekućina nalik kravljem mlijeku koja se sastoji od 60% vode, 35% gume i 5% proteina. Prirodni lateks dobiva se iz mlijeka drveta kaučukovca zarezivanjem tanke kore stabla, a u novije vrijeme ga je moguće dobiti i sintetskim putem. Iz emulzije se proizvodi masa koja se lijeva i tvori jezgru madraca. Lateks je prozračan, antibakterijski materijal i samim time ima izrazita higijenska svojstva.

Kada madrac pritom ima ‘OEKO TEX standard 100′, europski certifikat za tekstilne proizvode, garantira da tekstil ne sadrži nedopuštene vrijednosti kemikalija i da je potpuno bezopasan te bez ekološki štetnih tvari. Optimo madraci posjeduju takav certifikat koji jamči i da se materijal može koristiti u izravnom kontaktu s kožom male djece’, objasnili su u Möbel Landu.

Prema njihovim riječima, što se tiče dnevnog boravka kao prostora u kojemu tijekom dana najviše boravimo, pri kupnji garnitura uvijek je dobro razmotriti one s tzv. Aqua clean tkaninama. Tehnologija Aquaclean je revolucionarna obrada koja omogućava čišćenje mrlja sa samo malo vode. Ovakvo jednostavno održavanje u najkraćem roku pomaže kod većine mrlja u domaćinstvu (vino, tinta, umak, masnoća, blato, čokolada, krema, itd.) čineći život lakšim, ukućanima oslobađajući vrijeme za važnije aktivnosti.