Dom i vrt

Rast cijena od 7 posto na godišnjoj razini

NEKRETNINE U VELJAČI

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 164 tisuće aktivnih oglasa u veljači 2020. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju porast od 7 posto na godišnjoj razini, dok je prema veljači 2018. godine zabilježen rast cijena veći od 14 posto.

Na godišnjoj razini cijene stanova u Hrvatskoj su rasle za gotovo 9 posto, dok su cijene kuća rasle za 4 i pol posto.  Zanimljivo je napomenuti da na Njuškalu tražene cijene stanova u Hrvatskoj rastu 50. mjesec zaredom. Prosječni godišnji rast traženih cijena stanova u posljednjih 12 mjeseci iznosi 8,72 posto.

Pogledamo li detaljnije po gradovima, cijene variraju u ovisnosti o lokaciji. Tako je u veljači prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosila 2.119 eura, odnosno za oko 6 posto je bilježila rast u posljednjih 12 mjeseci. To znači da je tražena cijena stana u Zagrebu, veličine 50 kvadratnih metara, porasla za 5.696 eura. Još veći rast bilježili su stanovi u Splitu. Tamo je prosječna tražena cijena kvadrata stana u veljači iznosila 3.016 eura, odnosno bilježila je rast za preko 6 posto.

Od najvećih hrvatskih gradova, najveći postotni rast unazad godinu dana bilježila je Rijeka. Tamo su tražene cijene stanova u godinu dana porasle za gotovo 10 posto, i u veljači je kvadrat stana tamo iznosio 1.686 eura.

Od ostalih gradova, i dalje je na uvjerljivom mjestu, kada su cijene nekretnina u pitanju, Dubrovnik. Tamo je u veljači prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3.842 eura, dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem tamo bila 4.391 euro.

Prošli mjesec prosječna tražena cijena kvadrata stana u Velikoj Gorici iznosila je 1.495 eura, dok je u Zaprešiću ona bila 1.338 eura, a u Samoboru 1.286 eura. Cijene stanova u ova tri grada u prosjeku su niže za oko 30-40 posto u odnosu na Grad Zagreb.