Dom i vrt

Nekretnine u Hrvatskoj pokazuju neznatni rast cijena od 0,3 posto

NOVO ISTRAŽIVANJE

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 169 000 aktivnih oglasa u rujnu 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju neznatni rast od 0,3 posto prema istom mjesecu prošle godine. Ono što obilježava rujan je zaustavljanje trenda pada cijena kvadrata kuće na godišnjoj i mjesečnoj razini. Za razliku od prošlih mjeseci, cijene stanova u rujnu neznatno su rasle na godišnjoj razini. Utjecaj na taj trend imaju županije na moru, u priobalju te Varaždinska županija.

index

Najveći utjecaj na manji rast prosječnih cijena kvadrata stanova su grad Zagreb te stanovi i apartmani u turističkim destinacijama. Naime, godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje manji oporavak nego prošlih mjeseci. Rijeka i Osijek bilježe pad cijena stanova (godišnji indeks ispod 100), dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec (godišnji indeks u rujnu iznosi 104). Pokazuju to podaci za navedene gradove, koji drže 56 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj.

PROSJEČNE CIJENE NEKRETNINA I DALJE ZNAČAJNO VARIRAJU PO ŽUPANIJAMA

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama na priobalju tijekom rujna niže nego u ljetnim mjesecima iako većina nastavljaju s rastom cijena na godišnjoj razini. Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito. Primjerice, u Požeško-slavonskoj županiji prosječna cijena kvadrata kuće što u cijenu uključuje i okućnicu iznosi 374 eura.

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.214 eura u rujnu, što predstavlja pad od 4 posto u odnosu na lanjski rujan. U rujnu je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen je na Tuškancu, gdje je iznosio 3.191 eura. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.616 eura što je rast od 1 posto na godišnjoj razini. Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u rujnu bio je na Tuškancu, gdje je iznosio 2.832 eura. Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 895 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.079 eura po kvadratu za stan te 2.207 eura za kvadrat kuće.

PAD CIJENA KUĆA U GRADOVIMA I MJESTIMA U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

Najnoviji pregled cijena kuća i stanova po gradovima i mjestima u Zagrebačkoj županiji pokazuje pad prosječnih cijena, posebno za kvadrat kuće od 4 posto na godišnjoj razini. Primjerice, u Svetoj Nedelji cijena kvadrata za stan kreće se ispod 1.100 eura dok je cijena kvadrata kuće ispod 800 eura. I dalje, najviše cijene kvadrata kuće su u Samoboru od 900 eura po kvadratu a najniže u mjestima na Žumberku gdje se može naći kvadrat kuće ispod 300 eura.

RAST CIJENA NEKRETNINA U DUBROVNIKU ZA SEDAM POSTO NA GODIŠNJOJ RAZINI

Dubrovnik je i dalje najskuplji grad s godišnjim rastom cijena nekretnina od visokih deset posto. Slijede ga Opatija, Bol na Braču te grad Hvar. Po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura. Od najvećih gradova u Hrvatskoj, najveći pad cijena nekretnina pokazuje Bjelovar s padom od 9 posto  na godišnjoj razini te Vukovar s padom od 4 posto. U rujnu, stanovi u prodaji pokazuju najveći interes pretraživanja od svih kategorija nekretnina s više od 5,3 milijuna detaljnih prikaza oglasa potencijalnih kupaca iz Hrvatske i inozemstva. Slijede kuće u prodaji te sezonalni rast pretraživanja stanova za iznajmljivanje.

najtrazenije

Što se tiče prodaje stanova, najveći udio pretraživanja odnosi se na stanove u gradu Zagrebu, slijede ga Split, Rijeka te Osijek, Zadar, Pula, Crikvenica i Varaždin. Iako je ljeto prošlo, stanovi i apartmani na moru pokazuju rast pretraživanja potencijalnih kupaca iz Hrvatske i zapadno europskih zemalja. Kada je riječ o prodaji kuća općenito, na Njuškalu kao najvećem tržištu nekretnina, najtraženije nekretnine u rujnu nalaze se u Primorsko- goranskoj, Gradu Zagrebu, Zadarskoj i Istarskoj županiji. Među zemljištima na prodaju, najveći interes u rujnu od potencijalnih kupaca izražen je u županijama na moru a posebno je istaknuta Zadarska županija sa 15 posto od ukupnog pretraživanja zemljišta na moru.