Dom i vrt

Cijene nekretnina niže za 1 posto u odnosu na kolovoz 2015.

ANALIZIRANO 170 000 OGLASA

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 170 000 nekretnina oglašenih u kolovozu 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad od 1 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u kolovozu 2011. godine, pokazuju njihov pad za 5 posto. Na pad prosječnih cijena nekretnina u Hrvatskoj utjecao je pad cijena kuća od 2 posto, dok su u kolovozu cijene stanova neznatno rasle na godišnjoj razini.

Što se tiče velikih gradova, godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu i dalje pokazuje oporavak. Osijek bilježi zaustavljanje pada cijene stanova na godišnjoj razini (godišnji indeks iznad 100), dok Rijeka i dalje bilježi pad cijena (godišnji indeks ispod 100. Split pokazuje nastavak rasta cijena stanova iz mjeseca u mjesec (godišnji indeks u kolovozu iznosi 104). Pokazuju to podaci za navedene gradove, koji drže 57 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj.

ŽUPANIJAMA U PRIOBALJU CIJENE NASTAVLJAJU RASTI, A U KONTINENTALNOJ HRVATSKOJ I DALJE PADAJU

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama na priobalju i tijekom kolovoza nastavile rasti. Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito. Primjerice, u Požeško-slavonskoj županiji prosječna cijena kvadrata imanja (kuća s okućnicom) iznosi 373 eura.

cijene3

 

U GRADU ZAGREBU CIJENE KUĆA NASTAVLJAJU PADATI DOK CIJENE STANOVA POKAZUJU OPORAVAK

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.212 eura u kolovozu, što predstavlja pad od 5 posto u odnosu na lanjski kolovoz. Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježi najskuplja četvrt u gradu Zagrebu, Gornji Grad Medveščak s padom od 9 posto. U kolovozu je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen je u Prekrižju, gdje je iznosio 3.400 eura. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.616 eura, što je rast od 1 posto na godišnjoj razini. Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u kolovozu bio je na Tuškancu, gdje je iznosio 2.860 eura. Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 915 eura po kvadratu za stan do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.083 eura po kvadratu za stan te 2.191 eura za kvadrat kuće. 

MEĐU NAJVEĆIM GRADOVIMA U HRVATSKOJ, DUBROVNIK I SPLIT POKAZUJU RAST U PROSJEČNIM CIJENAMA NEKRETNINA

U kolovozu 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura. Od najvećih gradova u Hrvatskoj, najveći pad cijena nekretnina pokazuje Bjelovar s padom od 7 posto na godišnjoj razini te Sisak s padom od 6 posto.

GDJE SU NEKRETNINE U KOLOVOZU BILE NAJTRAŽENIJE?

U kolovozu, stanovi u prodaji pokazuju najveći interes pretraživanja od svih kategorija nekretnina s više od 5,6 milijuna detaljnih prikaza oglasa potencijalnih kupaca iz Hrvatske i inozemstva. Slijede kuće u prodaji te očekivani rast pretraživanja stanova za iznajmljivanje. Samo u kolovozu, zabilježeno je više od 4 milijuna pretraživanja stanova za iznajmljivanje.

najtrazenije

Što se tiče prodaje stanova, najveći udio pretraživanja odnosi se na stanove u gradu Zagrebu, slijede ga Rijeka i Split te Osijek, Pula, Zadar, Crikvenica i Varaždin. Nekoliko mjeseci za redom, stanovi i apartmani na moru pokazuju najveći rast pretraživanja potencijalnih kupaca iz Hrvatske i zapadno europskih zemalja. Kada je riječ o prodaji kuća općenito, na Njuškalu kao najvećem tržištu nekretnina, najtraženije nekretnine u kolovozu nalaze se u Primorsko- goranskoj, Zadarskoj, Gradu Zagrebu i Istarskoj županiji. Što se tiče zemljišta na prodaju, najveći interes u kolovozu od potencijalnih kupaca izražen je u županijama na moru a posebno je istaknuta Zadarska županija sa 18 posto od ukupnog pretraživanja zemljišta na moru.