Dom i vrt

Cijene stanova u Zagrebu i Splitu se i dalje oporavljaju

TRŽIŠTE NEKRETNINA PROSINAC 2016

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 165 000 aktivnih oglasa u prosincu 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju neznatni rast prema istom mjesecu prošle godine i mjesecu studenom. Cijene stanova nastavljaju oporavak na godišnjoj i mjesečnoj razini, što je posebno vidljivo u Zagrebu i Splitu, ali i u turističkim centrima u priobalju.

Od najvećih gradova u Hrvatskoj, cijene stanova najviše rastu u Splitu te u Zagrebu, dva najveća grada u Hrvatskoj, Rijeka pokazuje nešto manji oporavak cijena, dok Osijek nastavlja sa stagnacijom cijena kvadrata stana.

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama na priobalju tijekom prosinca niže nego u ljetnim mjesecima. Ipak, većina ih u tom dijelu Hrvatske nastavljaju s rastom cijena na godišnjoj razini.

Međimurska županija je među rijetkim kontinentalnim županijama koja je u prosincu zabilježila oporavak cijena nekretnina na godišnjoj i mjesečnoj razini.

Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito.

U ZAGREBU CIJENE STANOVA SU U KONTINUIRANOM RASTU, DOK CIJENE KUĆA NASTAVLJAJU PADATI

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 930 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.100 eura po kvadratu za stan te 2.212 eura za kvadrat kuće.

Najveća ponuda stanova odnosi se na veličine od 70 kvadrata što su ujedno i najtraženije kvadrature stanova u Gradu Zagrebu.

Prema traženim cijenama stanova, najveća potražnja je za stanove od 700 tisuća kuna. U četvrti Trešnjevka – jug zabilježena je velika ponuda takvih stanova,  a prati ju i značajna potražnja.

DUBROVNIK I OPATIJA S NAJSKUPLJIM NEKRETNINAMA U HRVATSKOJ

Dubrovnik je i dalje najskuplji grad s godišnjim rastom cijena nekretnina od devet posto. Slijede ga Opatija te grad Hvar i dio lokacija na otoku Braču.

NAJVEĆI RAST U PROSJEČNIM CIJENAMA NEKRETNINA ZABILJEŽEN U DUBROVNIKU I SPLITU

U prosincu 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru.

Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata 428 eura.

Od najvećih gradova u Hrvatskoj, najveći pad cijena nekretnina pokazuje Vukovar s padom od 13 posto  na godišnjoj razini te Bjelovar s padom od 9 posto.