Dom i vrt

Cijena kvadrata stana u Zagrebu na godišnjoj razini porasla 10 posto

RUJAN 2018

Prema našem novom istraživanju,  provedenom na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini nastavljaju ubrzani rast. Nekretnine su sve traženije, čemu u prilog ide ne samo porast cijena, već i porast broja detaljnih pregleda oglasa nekretnina, koji je samo u kolovozu ove godine iznosio čak 16 milijuna.

Stanovi su, uspoređujemo li isti mjesec lani, poskupili za preko 7 posto dok su kuće skuplje za gotovo 4 i pol posto. Usporedimo li ovo s razinom iz 2011. godine, stanovi su tretnuno skuplji za 3 i pol posto što nam jasno daje do znanja da je recesijsko razdoblje na tržištu nekretnina daleko iza nas. Pogledamo li cijene stanova i kuća po najvećim hrvatskim gradovima, i dalje je na prvom mjestu Dubrovnik gdje prosječna cijena stana iznosi 3.811 eura po kvadratu, dok prosječna tražena cijena za kvadrat kuće tamo iznosi 4.663 eura. U Splitu je prosječna cijena za kvadrat stana 2.744 eura, a za kvadrat kuće u prosjeku ćete tamo izdvojiti oko 2.900 eura. U Splitu je kvadrat stana u prosjeku rastao za 13 posto u godini dana. Gledamo li unazad nekoliko godina, u Zagrebu je prvi put prosječna tražena cijena za kvadrat stana prešla 1.900 eura, odnosno trenutno je 1.917 eura. Istovremeno, u Zagrebu su prosječne cijene kvadrata kuća 33 posto povoljnije od kvadrata stana i iznose 1.279 eura. Tražene cijene stanova u Zagrebu na godišnjoj razini su rasle 10 posto. Zanimljivo, Zadar bilježi godišnji rast cijena stanova za 12 posto i u ovom trenutku prosječna tražena cijena za kvadrat iznosi 2.075 eura.

Pogledamo li distribuciju cijena po gradovima, uočljivo je da su na vrhu gradovi na obali i grad Zagreb, dok se u donjoj polovici nalaze ponajviše gradovi na istoku Hrvatske. Tako npr. prosječna cijena kvadrata stana u Slavonskom Brodu iznosi 794 eura, dok je kod kuća ona 640 eura. Nešto povoljniji su Požega i Vinkovci gdje se prosječna cijena stana kreće oko 750 eura, dok prosječna tražena cijena kuća s dvorištem iznosi nešto više od 530 eura.

Za sve one kojima cijena kvadrata stana u Zagrebu postaje previsoka, alternative bi mogle biti okolni gradovi. Tako je npr prosječna cijena kvadrata stana u Zaprešiću 1.204 eura, dok je u Velikog Gorici ona oko 1.200 eura. Tako je u 15-ak kilometara udaljenim gradovima cijena stana 37 posto povoljnija u odnosu na grad Zagreb.

U Puli cijene stanova usporavaju sa rastom pa trenutno bilježimo rast od 9 posto, dok je unazad nekoliko mjeseci dosezao i 12 posto. Zanimljivo je i da Osijek prvi put od 2012. godine bilježi 2 posto rast cijena stanova. Dok Pula usporava s rastom cijena stanova, istovremeno Zadar postaje grad kojem cijene bilježe ubrzani rast. Dok je još prošle godine u ovo doba godišnja stopa rasta cijene stanova u tom gradu iznosila 6 posto, u ovom trenutku bilježimo čak 12 postotni rast traženih cijena stanova.