Dom i vrt

Rekordni rast – stanovi u Zagrebu poskupjeli za 10 posto

NEKRETNINE U LISTOPADU

Prema novom istraživanju provedenom na uzorku od 154 tisuće aktivnih oglasa nekretnina na Njuškalu, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini nastavljaju rekordni rast.  Tako su cijene stanova na razini cijele Hrvatske više za 7 i pol posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su kuće skuplje za 4 i pol posto. Uspoređujemo li trenutne cijene sa cijenama iz 2016. godine vidljiv je značajan porast. Cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj porasle su za čak 12 posto u periodu od 2 godine, dok su kvadrati kuća skuplji za nešto više od 7 posto.

Rast cijena nekretnina u Hrvatskoj jednim dijelom posljedica je i povećanje potražnje za istima, čemu u prilog ide i činjenica da Njuškalova kategorija Nekretnine bilježi rast posjećenosti za više od 9 posto u godinu dana, a čak 17 posto u odnosu na isti period 2016. godine.

Prema našem godišnjem indeksu cijena nekretnina u Hrvatskoj primjećuje se da je u listopadu zabilježen rekordan porast cijena kvadrata stanova, i to za gotovo 8 posto, što do sada nije zabilježeno otkako provodimo detaljnu analizu.

U Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 1.933 eura i za gotovo 10 posto je viša u odnosu na isti mjesec prošle godine. Primjerice, u samo jednu godinu za stan veličine 50 kvadratnih metara treba izdvojiti čak 8,5 tisuća eura više. Istovremeno, cijene kvadrata kuća u Zagrebu stagniraju, odnosno bilježe godišnji rast od tek 1 posto. Trenutno prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem u gradu Zagrebu iznosi 1.283 eura.

Ne rastu cijene stanova drastično samo u Zagrebu, pa primjerice, Split i Zadar bilježe godišnji porast od 12 posto. Istovremeno, u Splitu cijene kuća bilježe rast cijena od 6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u Zadru prisutan blagi pad istih ( -1 posto). Zanimljivo je napomenuti da čak i Osijek, koji je dosad bio iznimka od godišnjeg porasti cijena nekrenina u većim gradovima, u ovom trenutku bilježi rast i cijena stanova za 3 posto, a cijena kuća za 1,4 posto.

I dalje je, kada gledamo visine cijena kvadrata nekretnina u Hrvatskoj, rekorder grad Dubrovnik. Naime, tamo prosječna cijena kvadrata stana iznosi 3.767 eura, dok istovremeno kvadrat kuće postiže čak 24 posto višu cijenu i trenutno iznosi 4.655 eura.

Prisutna je velika varijacija u cijenama u ovisnosti o gradovima, no možemo reći kako su visoke cijene pretežito prisutne u gradovima na obali te dodatno u Zagrebu i bližim okolnim gradovima, dok niže cijene ponajviše prevladavaju na istoku Hrvatske. Primjerice, prosječna cijena kvadrata stana u Šibeniku iznosi 1.468 eura, dok kvadrat kuće u istom gradu košta 1.271 euro. Istovremeno, cijene kvadrata stanova u Velikoj Gorici i Zaprešiću su 37 posto povoljniji od cijene kvadrata u gradu Zagrebu.

Iako je prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu 1.933 eura, iste jako variraju pogledamo li zasebno kvartove. Cijene se kreću od 3 tisuće eura za kvadrat stana na Tuškancu, pa do tisuću eura za stanove na periferiji grada. U Centru je prosječna cijena kvadrata stana 2.458 eura, dok je istovremeno na Trešnjevci ona 1.987 eura. Na Jarunu je prosječna cijena kvadrata stana 1.861 euro te bi u budućnosti trebao imati tendenciju blagog rasta, prema našem novom analitičkom alatu.

Naš novi alat, naime, pokazuje odnos ponude i potražnje za stanovima određene veličine i cijena prema lokaciji. Pokazuje nam, primjerice, da su na Jarunu najzastupljeniji stanovi veličine 70-80 kvadratnih metara, a da su najtraženiji oni veličine oko 70 kvadratnih metara. Pogledamo li cijenu po kvadratu, vidljivo je kako su na toj lokaciji najaznimljiviji stanovi čija se cijena po kvadratu kreće oko 1.600 eura, dakle 15-ak posto ispod prosjeka kvarta.

U određenim kvartovima, primjerice Ravnicama, prisutna je diskrepancija u veličini stanova koji su najzastupljeniji te onih koji su potencijalnim kupcima najzanimljiviji. Tamo je najviše stanova veličine 40-60 kvadrata na prodaju, dok su opet najtraženiji oni veličine oko 70 kvadratnih metara. U Zagrebu su u listopadu, što se stanova tiče, najpopularniji kvartovi bili Donji grad, Maksimir i Trešnjevka.