Zabava

Udomite vrtnog patuljka

UREĐENJE EKSTERIJERA

Oduvijek obožavam vrtne patuljke. Još dok sam bio mali Njuškalo, nekako su me nasmijavali i zabavljali svojim čudnim kapama i bijelim dugim bradama, ali otkako sam se preselio u grad, sve ih manje viđam. Nije ni čudo, ljudi nemaju vrtove, a zna se da patuljci neće živjeti u gradovima. Sve vam ovo pričam jer smišljam kako da si zasadim vrtal (tako se veli u Splitu) nekako, negdje, u mom skromnom pasjem domu. Izgubio sam malo vremena na internetu, pa za vas napravio izbor najboljih urbanih vrt-rješenja, za razne prostore.

Počnite s plastičnim bocama

Postoji mnoštvo raznih sustava od plastičnih boca koje možete sagraditi i koristiti na vašim balkonima, pa čak i samim prozorima. Neki od njih trebaju malo kompliciranije sustave za navodnjavanje, dok su drugi prilično super jednostavni za održavanje, Princip je uvijek isti. Uzmete brdo plastičnih boca, napunite ih zemljom, zasijete i zalijevate redovno i vrlo brzo imate ukrasno ili začinsko bilje, a neki si tako uspiju uzgojiti i rajčice i grašak i salatu. Treba samo malo truda i volje. Kunem vam se. Sjeme možete naći na Njuškalu, kao i sve ostalo što vam treba. Neki i dostavljaju, ako vam se ne da ići po zemlju i alat.

Pređite na palete

Palete kao vrtovi? Njuškalo, poludio si. Ma nisam, to vam je sad hit i vau svuda po svijetu. Stvar je superjednostavna. Nabavite paletu (ima ih k’o pljeve na Njuškalu), donji dio palete odjenete u vrtlarsko platno (dobro, ne znam kako se zove ona rupičasta i jaka plastika kojom se prekrije vrt). Sve dobro zaklamate, da dobijete kutiju koja s gornje strane ima rešetku od palete. Kutiju sad napunite zemljom, a u tu zemlju lijepo popikate sjeme i sadnice, zalijevate i plijevite. I to je to. Za mjesec-dva izrasti će vam lijepi mini vrt, koji kad se biljke dobro ukorijene možete i uspraviti. Uspravni vrtovi su vam tek hit. Ne treba im mjesta, a rastu isto kao i obični.

Zasadite “obični” vrt

Ako ste među sretnicima koji žive u kući s okućnicom ili pak na lijepom hrvatskom selu, onda vam ne treba ništa govoriti. Vi ste svoj vrt već i zasijali cvijećem, povrćem i začinskim biljem. Kako vam zavidim! Ako imate pravi, pravcati vrt od preko nekoliko kvadrata, učinite starom Njuškalu nešto. Uselite barem jednog patuljka u vrt. Meni za ljubav, da nam ne nestanu.

Njuši vas Njuškalo, punim srcem