Zabava

Peter Dinklage u romantičnoj drami CYRANO

PROMO

Cyrano je bezvremenska priča Joe Wrighta, nagrađivanog redatalja (Ponos i predrasude, 2005.), o ljubavnom trokutu uz pregršt emocija i lijepu glazbu. Bazirana je na kazališnoj predstavi s kraja 19. stoljeća o Cyranu de Bergeracu, francuskom pjesniku koji je živio i stvarao u 17. stoljeću.  Orginalnu predstavu je kreirao francuski pisac Edmond Rostand, a film Joea Wrighta je adaptacija mjuzikla iz 2018. u kojem je Erica Schmidt bila scenarist i redatelj.

Cyrano (Peter Dinklage) je čovjek ispred svog vremena, koji zadivljuje žestokom igrom riječi na verbalnom natjecanju i briljantnim mačevanjem u dvoboju. Nesiguran u svoj fizički izgled, Cyrano je uvjeren kako nije dostojan ljubavi odane prijateljice, blistave Roxanne (Haley Bennett).   Cyrano tek treba izjaviti svoje osjećaje prema Roxanne, a ona se na prvi pogled zaljubljuje u Christiana (Kelvin Harrison, Jr.).

Redatelj Wright je svojevremeno izjavio kako se od malih nogu poistovijećivao s likom u originalnoj francuskoj inačici kazališne predstave na kojoj je film baziran.

“Bio sam jedno od one djece koja su se osjećala čudnom i nedostojnom ljubavi, što me povezalo s pričom” svojevremeno je izjavio za BBC News.”Radi se o ljudskoj potrebi za povezivanjem i o tome kako u tome često ne uspijevamo.”. Redatelj koji nam je donio filmske klasike poput Pride and Prejudice (2005.) i Atonement (2007.) nastavlja; “Možda ovaj film ispriča nešto u što vjerujem da predstavlja istinu, a to je da smo više slični no što smo različiti, unatoč vanjskom izgledu.”

Tko je Cyrano de Bergerac?

Kazališna dramu je 1897. godine napisao Edmond Rostand, i govori o Cyranu de Bergeracu, čovjeku rođenom s vrlo velikim i ružnim nosom, zbog čega se osjećao neprihvaćenim.

U orginalnoj kazališnoj drami, Cyrano je talentirani pjesnik i izvrstan mačevalac koji je potajno zaljubljen u ženu po imenu Roxane, koja je i sama ljubiteljica poezije. Cyrano, svjestan svog izgleda i u strahu od odbijanja, traži način kako Roxani otkriti svoje prave osjećaje. Roxane se inicijalno počinje zaljubljivati u zgodnog vojnog kadeta po imenu Christian, no budući kako Christian nije vičan pisanju, Cyrano se uključuje u igru te umjesto Christiana počinje pisati pjesme i ljubavna pisma.

Film ilustrira nekoliko tema – moć jezika, prevaru te kompleksnost odnosa u ljubavnom trokutu i unutarnju borbu u kojem se sučeljavaju vanjski izgled i unutarnja vrijednost.  Po riječima redatelja Wrighta, film govori o tome “koliko često ne uspijevamo povezati se s drugim ljudima iz straha o tome kako će nas percipirati”.

Omiljeni Peter Dinklage, široko poznat po svojoj ulozi u seriji Igre Prijestolja planira nekoliko novih filmskih projekata, a za glumicu Haley Bennett ovo je debitanska uloga na velikom ekranu.

Jeste li znali?

Peter Dinklage, suprug Erice Schmidt, zvijezda je i off-Broadway mjuzikla i Wrightovog filma.

Haley Bennett supruga je redatelja Joea Wrighta.

 

U kinima od 03.03.2021.

GLUMCI: Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr., Ben Mendelsohn

REŽIJA: Joe Wright

SCENARIJ: Erica Schmidt

PRODUCENTI: Tim Bevan, Eric Fellner, Guy Heeley

IZVRŠNI PRODUCENTI: Erica Schmidt, Sarah-Jane Robinson, Sheeraz Shah, Lucas Webb, Matt Berninger, Carin Besser, Aaron Dessner

MUZIKA: Bryce Dessner & Aaron Dessner

ŽANR: mjuzikl/romantična drama

DISTRIBUCIJA: Editus d.o.o.