Turizam

Najljepši božićni sajmovi u Europi

BLAGDANSKI UGOĐAJ

Toplo adventsko raspoloženje od prošlog je tjedna zavladalo posvuda. Mjesec u kojemu su gotovo svi spremni barem na kratko zaboraviti brige i probleme te se prepustiti blagdanskom ugođaju iz godine u godinu nudi sve bogatija zbivanja u gotovo svakom gradu.

Ipak, velike europske metropole već tradicionalno prednjače raskošnim božićnim sajmovima, radi kojih se čitava rijeka posjetitelja slijeva na njihove ulice i uživa u jedinstvenim programima. I Zagreb već dugi niz godina predano radi na adventskim događanjima koja su i ovog prosinca rasprostranjena po čitavom centru, a ove je zime čak i nominiran za najbolju europsku božićnu destinaciju!

Kako je prosinac i jedan od mjeseci koje obilježavaju putovanja, predstavljamo vam najpoznatije božićne sajmove koje se uistinu isplati posjetiti, a povoljan smještaj u ovim gradovima možete naći i jednostavno rezervirati na Njuškalu:

Beč (Austrija)

Najstariji i svakako najpoznatiji božićni sajam je u Beču, čija tradicija broji oko 700 godina. Među glavnim razlozima zbog kojih ovaj sajam iz godine u godinu ne propušta više od 3 milijuna posjetitelja je  Christkindlmarkt u središnjem dijelu grada, sa više od 100 tradicionalnih drvenih kućica u kojima se nude razni pokloni, suveniri, kolačići, kuhano vino i druge blagdanske delicije. Grad je u adventsko doba okićen sa bezbroj lampica, a posjetitelji mogu uživati i u brojim popratnim sadržajima kao što su manji Advent Magic sajam u parku Rathauspark te klizalište na  Schloss Wilhelminenbergu, koje domaćini obožavaju.

München (Njemačka)

Blagdanske lampice na svakom koraku, miris kuhanog vina i pečenih kobasica te božićna glazba dočekat će vas u Münchenu na Marienplatzu. Ovaj će adventski sajam posebice oduševiti ljubitelje bavarskih delicija koje se mogu kušati u jedinstvenoj atmosferi ovog njemačkog advetnskog sajma, a među najzanimljivijim ukrasima su i raskošno okićene visoke jelke. Tradicija ovog adventskog sajma također seže u 18. stoljeće, a svoje bližnje možete iznenaditi i simpatičnim izrezbarenim rukotvorinama koje se mogu kupiti na samom sajmu.

Salzburg (Austrija)

Još je jedan tradicionalni austrijski sajam među onima koje ne želite propustiti je božićni sajam u Salzburgu. Mozartove kugle po originalnoj recepturi, kuhano vino i ručno izrađeni ukrasi koje možete kupiti na svakom koraku rastprostiru se na gotovo 100 štandova unutar samog centra grada. Mališane će zasigurno oduševiti adventsko klizalište na Mozartplazu, dok parovi ovdje u prosincu mogu uživati u jedinstvenim vožnjama kočijama. Ako se nađete u Salzburgu, ne zaboravite posjetiti i rodnu kuću glazbenog virtuoza Wolfganga Amadeusa Mozarta, radi kojega ovaj grad nosi pravi muzički predznak, što ćete imati prilike i čuti na ulicama za vrijeme sajma. Jeste li znali da je ovdje rođen i Joseph Mohr, autor jedne od najpoznatijih božićnih pjesama, “Tiha noć”?

Prag (Češka)

Lijepo osvjetljeno središte grada, koncerti blagdanskih pjesama, mirisi toplih zimskih delicija i tradicionalni poklončići poput tanjura, čaša i svijeća dočekat će sve posjetitelje Praga tijekom prosinca. Božićni sajam održava se na dvije lokacije, na Starom gradskom trgu te na  Vjenceslavovom trgu, a osim adventskih posjetitelje Praga u prosincu veseli i bogat večernji progam. Na samom sajmu nude se i neka tradicionalna češka jela, a zanimljivo je i da posjetitelji u sred prosinca mogu uživati u pečenom ili kuhanom kukuruzu.

Budimpešta (Mađarska)

Ukusne štrudle, topli gulaš i zdravi kiseli kupus među tradicionalnim su mađarskim jelima koja se mogu kušati na advenstom sajmu u Budimpešti. Više od 100 drvenih kućica, razmještenih uglavnom na Vorosmarty trgu, uz prepoznatljiva jela nude i zanimljive rukotvorine, ukrase za božićnu jelku i druge sitnice koje su odličan izbor za poklon ispod bora. Tu su i jaslice sa pravim životinjama koje će posebno oduševiti najmlađe posjetitelje sajma, ali i bogat program izvedbi tradicionalnog mađarskog plesa, kojemu se na ulicama Budimpešte čak možete i pridružiti.

London (Velika Britanija)

Ovo nije jedan od sajmova na koje možete samo “skoknuti” kao, primjerice, u Beč ili Salzburg, ali ako se ipak uputite u London, doživjet ćete ugođaj adventa na jedinstven način. U Londonu ćete u prosincu zateći najveće okićeno božićno drvce, koje svakog prosinca stiže iz Osla, kao poklon za pomoć u Drugom svjetkom ratu. Bogato okićen Trafalgar trg te Winter Wonderland u Hyde parku sa božićnim kućicama u kojima se mogu kušati jela sa svih strana svijeta privlače brojne goste u prosincu. Najmlađi posjetitelji Londona tijekom adventa mogu se družiti s Djedom Božićnjakom u svim većim trgovinama i trgovačkim centrima, poput Harrodsa i Selfridgesa.