Turizam

Idealne lokacije za vikend putovanje s prijateljicama

PIŠE DIVA

Period ljetnih godišnjih odmora je pri kraju, ali nije rano krenuti kovati planove za kratki jesenski „weekend getaway“ s frendicama - Diva izdvaja najzanimljivije destinacije

Vikend putovanje s prijateljicama najbolji je način da se opustite, zabavite i napunite baterije u jesenskim danima pred nama koji donose ugodnije temperature i pregršt zanimljivih destinacija diljem Hrvatske. Osim što će vam putovanje pružiti odmak od svakodnevnog stresa i radnih obaveza, obogatit će vas novim iskustvima i blagotvorno djelovati na vaše mentalno zdravlje – a tko bi mogao razumjeti i pratiti vaš ritam bolje od najbližih prijateljica? Donosimo nekoliko prijedloga lokacija koje će biti idealna kulisa za vaš ženski vikend, a smještaj možete rezervirati za svega par klikova uz novu opciju instant bookinga na Turizmu u sklopu Njuškala.

Bajkovita Istra

Vikend u Istri bez puno razmišljanja smještamo na vrh našeg popisa jer spaja idilične pejzaže, odličnu hranu i vrhunska vina. A za vikend s prijateljicama eno-gastro užitci i prirodne ljepote apsolutni su „must have“. Da je Istra predivna složit će se svi koji su ju posjetili, no znate li koliko je čarobna njezina unutrašnjost, zeleno srce najvećeg hrvatskog poluotoka? Slikovita mjestašca osvajaju svojim šarmom, a prednost je i što su svi u (relativnoj) blizini pa se njihovim spajanjem dobiva ruta idealna za provod iz snova s prijateljicama.

Ne propustite posjetiti Motovun, gradić s predivnim pogledom na unutrašnjost Istre, koji svoju širu popularnost može zahvaliti filmskom festivalu, no mnogobrojne turiste osvaja i mirnim seoskim ugođajem, mediteranskom arhitekturom te autohtonom gastronomskom ponudom. U mjestu Livade kraj Motovuna možete probati svjetski poznate tartufe, a nezaobilazna stanica neka vam bude i najmanji grad na svijetu, Hum, u kojem živi svega 30-ak stanovnika, a poznat je po kamenim uličicama, domaćim rakijama te kao zadnja stanica spomeničkog kompleksa Aleje glagoljaša.

Zanimaju li vas kulise mnogih hollywoodskih filmovima, posjetite brežuljke dviju istarskih planina Ćičarije i Učke nedaleko od Limskog kanala, a na obroncima Ćićarije obiđite Roč, simpatično malo mjesto sa 150-ak stanovnika u kojem se tiskala prva knjiga na hrvatskom jeziku. Bajkovita priroda očarat će vas u selu Kotle, zaštićenoj ruralnoj sredini najpoznatijoj po starom mlinu, kamenim kućicama i kotlastim udubinama u stijeni koje je oblikovala voda rijeke Mirne, dok će ljubitelji umjetnosti uživati u Grožnjanu, posebnom gradiću čije su ulice kao galerija na otvorenom uz brojne glazbene, likovne, plesne i dramske radionice.

Koje god lokacije odabrali, možete biti sigurni da ćete u unutrašnjosti Istre uživati u vrhunskoj kulinarskoj tradiciji, brojnim pješačkim i biciklističkim stazama, slikovitim gradićima sa bogatom povijesnom ostavštinom, skrivenim špiljama i vinskim cestama te netaknutoj prirodi koja ostavlja bez daha. U jednu ruku je teško odabrati samo nekoliko lokacija, no s druge strane to uvijek ostavlja mjesta za povratak. A Istri ćete se nesumnjivo poželjeti vratiti.

Gorski kotar – zeleno srce Hrvatske

Želite li se pak sa svojim prijateljicama opustiti uz šetnje u divnom skladu prirode, razmotrite Gorski kotar čiji su prizori toliko nestvarno lijepi da ćete doista pomisliti kako su djelo nekog umjetnika. U malom, pitoresknom gradiću Vrbovskom očekuje vas kanjon Kamačnik, zaštićeni dragulj s pješačkom stazom prilagođenom za sve stupnjeve kondicije, koji se svojom netaknutom ljepotom ubraja u najzelenija i najbajkovitija izletišta u Hrvatskoj, idealna za vječne foto uspomene s najdražim prijateljicama. Svojom ljepotom pažnju plijeni i Lokvarsko jezero, gdje ćete uz kružnu stazu dugu 18 kilometara moći uživati u punom sjaju magičnih šuma Gorskog kotara.

Nedaleko od Skrada dočekat će vas Vražji prolaz i Zeleni vir, dvije jedinstvene prirodne atrakcije koje bi svaki ljubitelj prirode trebao posjetiti barem jednom. Obavezno posjetite i Park-šumu Golubinjak, prirodnu oazu s nekoliko staza koje se mogu međusobno kombinirati i kriju brojne ljepote poput divovskih stabala i predivnih špilja. Dio opuštajućeg vikenda s prijateljicama svakako provedite u Nacionalnom parku Risnjak koji će vas oduševiti izuzetnim prirodnim ljepotama izvora rijeke Kupe, raskošnih šuma te vrhova Risnjak i Snježnik. Na ovom relativno malom prostoru moguće je pronaći veliku raznolikost reljefa, klime i ekosustava uz brojne biljne i životinjske vrste.

Ovo je tek nekolicina od mnogobrojnih predivnih lokacija koje Gorski kotar skriva stoga budite sigurni da nećete pogriješiti ako za svoje vikend putovanje s prijateljicama odaberete zeleno srce Hrvatske.

Čari sjevera Hrvatske

Ako još niste posjetili najsjeverniju hrvatsku županiju, jesen je idealan period da upoznate čari, po mnogočemu jedinstvenog, Međimurja. Na ovom vas području očekuje čak 60 kulturnih dobara, tri zaštićena prirodna lokaliteta, više od 800 biciklističkih i pješačkih staza, jedne od najpoznatijih hrvatskih toplica i vrhunska vina koja osvajaju nagrade na najvažnijim svjetskim natjecanjima. Lokacija je ovo koja jamči zanimljiv vikend s prijateljicama, a nezaobilazna stanica na tom putovanju svakako bi trebao biti Čakovec, mali grad za velike emocije, čiju je bogatu povijest obilježila obitelj Zrinski pa je njihov dvorac Stari grad danas kulturno dobro od nacionalnog značaja. Međimurje se može pohvaliti i prvim hrvatskim trgom posvećenom prirodi u Murskom Središću, na kojem se smjestio i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami, prožet ljubavlju prema međimurskoj prirodnoj baštini i potrebom njezinog očuvanja.

Ako želite da ovo putovanje bude obilježeno svježim zrakom i beskrajnim zelenim prostranstvima, Mlin na Muri u Svetom Martinu na Muri, Mlinarov poučni put, Mađerkin breg, rijeke Drava i Mura, Bedekovićeve grabe i Regionalni park Mura-Drava samo su dio netaknute međimurske prirode koja će vas oduševiti. Hedonistice u vama uživat će na Međimurskoj vinskoj cesti, koja je s više od 20 Decantera na 600 hektara vinograda najnagrađivanija na svijetu, kao i u toplicama koje kombiniraju aktivan odmor, wellness doživljaj i podizanje svijesti o vlastitom zdravlju.

Sklad sunca, čovjeka i vina

Već sam opis ove regije zvuči kao recept za idealan provod, zar ne? Uputite li se s prijateljicama u Baranju, jednu od najljepših regija Lijepe Naše, dočekat će vas vinske ulice i seoska domaćinstva, prekrasni pejzaži, spomenici, park prirode Kopački rit, etno selo Karanac te brojne druge čarobne mikro lokacije. Nekoć zlatna destinacija Baranje, Kneževo, danas nudi povratak u zaboravljene dane i priča kako se ovdje nekad lijepo živjelo, a najljepši pogled čeka vas u mjestu Batina „gdje Dunav ljubi nebo“ s pogledom na Mađarsku i Vojvodinu. Događaj koji ćete zasigurno dugo pamtiti bit će posjet stoljetnim vinskim podrumima u Kneževim Vinogradima, kao i degustacija vrhunskih gastronomskih specijaliteta od ribe i divljači te priče o baranjskoj kulturi i narodnim običajima uz pjesme i tamburice.

Obavezna stanica svakako bi vam trebala biti i Darda u kojoj su najveće atrakcije Esterhazy, jedan od najljepših dvoraca u cijeloj regiji, i Sulejmanov most koji je kroz 16. i 17. stoljeće smatran pravim svjetskim čudom. U jedinom baranjskom gradu, Belom Manastiru, dočekat će vas Etnološki centar baranjske baštine koji na najljepši mogući način prezentira materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu ovoga kraja, a nezaobilazna postaja je i vinska prijestolnica Baranje, Zmajevac, čija je vinska cesta toliko lijepa da jamči kulisu za nezaboravne fotografije. Spokojna priroda, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te nenametljiva ljepota, samo su neki od razloga zašto je ova regija postala sve češći odabir putnika i izletnika koji žele kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme, daleko od monotonije svakodnevice i buke automobila. Baranjski izlet s prijateljicama zaključite posjetom Osijeku uz šetnju po najljepšoj riječnoj šetnici u Hrvatskoj – Promenadi i pješačkom mostu koji spaja lijevu i desnu obalu Drave, odnosno Slavoniju i Baranju.

Ako ste pronašli svog favorita među izdvojenim regijama, ne preostaje vam drugo nego okupiti prijateljice, brzo i jednostavno rezervirati smještaj uz novu opciju instant bookinga na Turizmu na Njuškalu, sjesti u automobil i priuštiti si jedan kvalitetan jesenski „reset“!

Članak donosi Diva