Novosti

Kako se zaštititi na internetu?

SVE ŠTO TREBAŠ IMATI NA UMU

Svakog se listopada već tradicionalno obilježava mjesec kibernetičke sigurnosti, no koliko zaista znamo o zamkama koje se svakodnevno pojavljuju na internetu?

Brzim razvojem internetskog trgovanja, na žalost se razvijaju i novi načini prijevara koje, uz vrlo malo nepažnje, svakog mogu oštetiti za osobne podatke i/ili neki novčani iznos.

Za bolju sigurnost u internetskom okruženju i nesmetano uživanje u prednostima koje pruža, uvijek je važno imati na umu mjere sigurnosti koje možeš samostalno poduzeti, a u nastavku ti donosimo neke od njih.

         Kad prodaješ, nikad ne upisuj svoj CVC/CVV

Prodaja putem interneta sigurna je i praktična ako se uvijek držiš ovog pravila. Da bi kupac uplatio novac na tvoj račun, trebaš mu poslati samo ime, prezime i IBAN, odnosno broj računa. Nikad, ali baš nikad prilikom prodaje nikome ne moraš slati CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice. Posebno pripazi na neobične poveznice potencijalnih kupaca koji od tebe traže da na njima unosiš iznos i podatke kartice i ne „nasjedaj“ na njihova uvjeravanja u sigurnost korištenja takve poveznice.

        Uvijek koristi sigurnu lozinku i redovito ju mijenjaj

Jednostavne lozinke vrlo je lako pogoditi, zato si uvijek daj truda prilikom  njezine izrade za svaku platformu. Pametno je za lozinke koristiti dovoljno dugačke fraze koje ti možeš lako zapamtiti, a napadač teško otkriti. Sigurna lozinka sadrži kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i znakova, no ipak pazi da izgledom ne podsjeća na tvoje ime i prezime ili neki drugi osobni podatak koji se općenito smatra najranjivijom lozinkom.

Sigurni servisi kao plaćanja karticom na internetu koriste i dodatne mehanizme zaštite, takozvani 3dsecure kod, koji jamči da kartica neće biti zloupotrijebljena čak niti ako ti netko ukrade lozinku ili CCV/CVC broj. Taj kod nikad nikome nemoj odati telefonom ili porukom.

U slučaju sumnje da je lozinka pala u krive ruke, obavezno ju promijeni, a dobro je i povremeno ju mijenjati iz predostrožnosti te naravno, nigdje ju ne zapisuj.

         Redovno nadograđuj svoj operativni sustav

Ovo vrijedi i za tvoje računalo i za pametni telefon. Pravovremena nadogradnja operativnih sustava kojima se služiš omogućuje ti da svoje svakodnevne radnje obavljaš u tehnički sigurnijem i neprobojnijem okruženju, što je osobito važno kod procesa plaćanja na internetu.  

         Surfaj na sigurnoj wi-fi mreži

Ne dozvoli svojim uređajima da se automatski spajaju na otvorene bežične mreže i svakako ne koristi osjetljive aplikacije (poput bankovnih) ako se spajaš na otvorenu javnu mrežu jer na takvim mrežama prevaranti mogu lakše prikupiti osjetljive podatke koje koristiš za pristup uslugama na internetu i zloupotrijebiti ih.

       Plaćaj isključivo sigurnim platnim uslugama

Svaki pružatelj usluge, odnosno stranica na kojoj se može kupovati putem interneta (oglasnici, webshopovi i slično) koristi sigurnu uslugu plaćanja. Ako stranica za plaćanje nije zaštićenja (ako nema u adresi https) ili poveznica nije ispravna (primjerice, umjesto www.paypal.com poveznica glasi www.paypal-secure.com) radi se o prijevari. Zato na službenoj stranici pružatelja usluge uvijek provjeri upute i načine plaćanja koji su podržani.

      Pazi s kime dijeliš svoje podatke

Uvijek budi na oprezu gdje upisuješ i s kime dijeliš svoje osobne podatke jer se oni mogu iskoristiti za razne „napade“ bez tvog znanja i želiš ih dati samo onome kome su potrebni. Ne upisuj ih na neprovjerene stranice i ne dijeli ih putem društvenih mreža. Podatke koje upišeš u komentare zlonamjernici mogu lako preuzeti i kasnije iskoristiti za „napad“ na tebe ili tvoje prijatelje.

Njušim li ja to tvoj komentar?