Novosti

A idući put obavezno razmisli prije nego što klikneš! ;)

SIGURNOST NA INTERNETU

Listopad već tradicionalno obilježavamo kao mjesec cybersigurnosti, a ove je godine sigurnost na internetu važnija no ikad!

Globalne promjene koje su nas zatekle od samog početka 2020. godine snažno su utjecale na naše živote, ali i na promet internetom. Osobito je raslo internetsko trgovanje, a neke su fizičke trgovine, da bi održale svoje poslovanje, po prvi put počele prodavati ili nuditi svoje proizvode ili usluge na internetu.

Pandemija COVID 19 tako je naglo ubrzala digitalizaciju naše svakodnevice, a ova neočekivana promjena, uz sve blagodati činjenice da nam je sad gotovo sve udaljeno „samo jedan klik“, zahtjeva još veći online oprez!

Neki su se, tako, po prvi put upustili u čari online kupnje, a drugi su počeli na internetu provoditi puno više vremena no inače. Sve ovo zahtjeva pažnju prije svakog klika jer „online neprijatelj nikad ne spava“ pa su krađe identiteta, preuzimanje lozinki za e-poštu i drugi oblici online prevara svakodnevno prisutni.

Tako se ovogodišnji mjesec kibernetičke sigurnosti održava pod parolom „Think be4 you click!“ odnosno „Razmisli prije nego što klikneš!“. Njuškalo se već tradicionalno uključuje u ovu inicijativu te među svojim djelatnicima u listopadu provodi niz online edukacija kako bi u svakom trenutku mogli biti sigurni što će kliknuti i na vrijeme prepoznati opasnost, ali i raznim sadržajima pomoći korisnicima.

Na našoj stranici, stoga, možeš pronaći niz uputa za sigurnije korištenje interneta. Pročitaj kako prepoznati lažne stranice, lažne e-mailove, što učiniti u slučaju krađe ili zlouporabe kartice, kako odabrati čvrstu lozinku i razmisli prije nego što klikneš!