Dom i vrt

Najsnažniji rast cijena nekretnina je u Dubrovniku i Puli

CIJENE U SIJEČNJU

Cijene stanova u Hrvatskoj u prošloj su godini rasle za 4,18 posto, govore rezultati najnovijeg istraživanja Njuškala provedenog na uzorku više od 150 tisuća nekretnina. Cijene kvadrata kuća također bilježe rast na razini cijele Hrvatske, no u manjem obujmu, 1,5 posto. Snažni rast cijena upućuje na to da je kriza na tržištu nekretnina iza nas. Na Njuškalu svaki mjesec kategoriju Nekretnine posjećuje gotovo pola milijuna korisnika, a uz većinu iz Hrvatske, najviše ih je iz Njemačke, BiH, Slovenije, Austrije i Švedske.

Pogledamo li najveće hrvatske gradove vidljivo je da je nasnažniji rast cijena, uz Dubrovnik, bio u Puli, gdje je prosječna cijena kvadrata stana u siječnju iznosila 1485 eura i za 11 posto je viša u odnosu na  isti period prošle godine. U Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 1789 eura i za čak osam posto je viša u odnosu na 12 mjeseci ranije. Dok je u Zagrebu, kao i u gradovima uz obalu, prisutan ubrzani rast cijena kvadrata stanova, istovremeno u Osijeku bilježimo 1 posto niže cijene kvadrata stana te sad on prosječno iznosi 933 eura.

U posljednje vrijeme rast cijena stanova sve je ubrzaniji te su prosječne cijene kvadrata stana u Zagrebu u ovom trenutku tek 3,8 posto niže u odnosu na 2011. godinu. U gradovima poput Splita, Pule, Varaždina i Zadra te cijene su i više kada uspoređujemo 2011.godinu. Konkretno, u Splitu prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2.550 eura i za 7 posto je viša u odnosu na 2011. godinu, a za 9 posto u odnosu na lanjsku godinu. Split je drugi grad u Hrvatskoj prema visini cijena kvadrata stana, dok je na prvom mjestu Dubrovnik gdje kvadrat stana prosječno iznosi 3362 eura i za čak 17 posto je viši u odnosu na isti period prošle godine.

Suprotan slučaj je u gradovima na istoku Hrvatske gdje je prisutan pad prosječnih cijena kvadrata stanova pa tako u Slavonskom Brodu prosječna cijena kvadrata stana iznosi 791 eura i za 5,5 posto je niža u odnosu na isti period prošle godine. Usporedili smo cijene u Zagrebu sa susjednim mu gradovima. Tako, primjerice, prosječna cijena po kvadratu za stan u Zaprešiću iznosi 1141 euro i niža je za gotovo 37 posto u odnosu na Zagreb. U Velikoj Gorici cijene kvadrata stanova prosječno iznose 1173 eura i za čak 34 posto niže su u odnosu na Zagreb. Gledamo li, pak, pedesetak kilometara udaljen Sisak, cijena kvadrata iznosi 764 eura. Tako za jedan kvadrat stana u Zagrebu u Sisku možete kupiti gotovo 2 i pol kvadrata.

No, pogledamo li Zagreb detaljnije po određenim kvartovima prosječne cijene variraju od 800 eura za kvadrat stana u Kozari putevima pa do čak 2807 eura za kvadrat stana na Tuškancu. U samom centru Zagreba prosječne cijene stanova iznose 2316 eura i za 12 posto su više u odnosu na isto razdoblje lani. Iako postoje dijelovi grada Zagreba, kao što su Tuškanac, Kaptol, Pantovčak i susjedni, gdje su kvadrati kuća skuplji od kvadrata stanova, prosječno je kvadrat kuće u Zagrebu povoljniji za 30 posto.

Sve veća ponuda ‘pametnih kuća’ koje štede energiju

Što se tiče troškova života, uvriježeno je mišljenje da je kuća daleko skuplja opcija, no u posljednje vrijeme razvojem tehnologije i samim time optimizacijom potrošnje energije, ta razlika u iznosima troškova stana i kuće je sve manja. Kuće koje imaju ugrađen središnji upravljački sustav kojim možete regulirati grijanje, hlađenje, rasvjetu, sigurnost i još mnogo toga, nazivaju se pametne kuće. U Hrvatskoj su sustavi pametnih kuća prisutni više od 10 godina, a procijenjene uštede energije ovim sustavom iznose i do 60 posto.

Na Njuškalu između ostalog, u ponudi se nalaze i takve vrste kuća. Cijene im se kreću od nekoliko stotina tisuća eura pa do nekoliko milijuna eura. Tako se primjerice u Vrsima može naći luksuzna moderna kuća od 242 m2 sa sistemom inteligentne kuće sa daljinskim upravljanjem putem mobitela, bazenom i drugim sadržajem po cijeni od 420 tisuća eura. (link: Pametna kuća Vrsi). Istovremeno, u Zagrebu u Podsljemenskoj zoni se prodaje pametna kuća od 400m2 s bazenom i pametnim sustavom za 785 tisuća eura (link: Villa Allegro). Najviše cijene ovakvih kuća kreću se i po nekoliko milijuna eura pa se tako na Njuškalu prodaje nova ekskluzivna pametna kuća od 550m2 s liftom i pogledom na Jarunsko jezero iz dnevne sobe po cijeni od 3,5 milijuna eura (link: Pametna kuća Jarun).

Kada pogledamo županije i dalje se na prvom mjestu po visini cijena nalazi Dubrovačko-neretvanska što je posljedica visokih cijena nekretnina u Dubrovniku. Prvih 6 mjesta zauzimaju priobalne županije. Grad Zagreb nalazi se na sedmom mjestu, dok su i dalje su na začelju županije sa istoka Hrvatske gdje se prosječne cijene kuća sa dvorištem kreću ispod 500 eura po kvadratu, dok se prosječne cijene kvadrata stana u istima kreću oko 800 eura i niže.