Dom i vrt

Cijene stanova rastu u Zagrebu, Puli, Splitu i Zadru

NEKRETNINE PROSINAC

Prema novom istraživanju Njuškala u prosincu, provedenom na uzorku od 158 tisuća aktivnih oglasa, cijene nekretnina u Hrvatskoj su, u odnosu na godinu ranije rasle za 2,32 posto. Cijene stanova, pak, pokazuju brži godišnji rast u odnosu na cijene kuća pa su tako one više za 4,83 posto u odnosu na raniju godinu, dok su kuće u prosjeku rasle 2,5 posto. Prema indeksima cijena, nakon pada u 2013. i 2014. godini, te stagnacije u 2015., u posljednje dvije godine, a pogotovo u 2017., bilježimo ubrzan rast cijena stanova u Hrvatskoj.

Sudeći prema godišnjim indeksima prosječnih cijena kvadrata stanova u najvećim hrvatskim gradovima, primjećuje se da u Rijeci one rastu, no ispod prosjeka cijele Hrvatske, dok je iznadprosječan rast cijena prisutan u Zagrebu, Puli, Splitu i Zadru. U Zagrebu su cijene stanova u posljednjih godinu dana prosječno rasle za 8,3 posto, dok su cijene kuća rasle za minimalnih 0,3 posto. Kada bi usporedili trenutne cijene stanova u Zagrebu u odnosu sa cijenama iz 2011. primjetili bismo da su one trenutno niže za 2,24 posto. Kuće, pak, u Zagrebu trenutno bilježe 17 posto niže cijene u odnosu na 2011. godinu.

Najveći godišnji rast cijena stanova u Zagrebu zabilježili smo u kvartovima Kruge i Zapruđe, gdje su cijene rasle 24, odnosno 23 posto, dok kada se dotaknemo gradskih četvrti najveći porast je zabilježen u gradskoj četvrti Trešnjevka-jug gdje su cijene više za gotovo 16 posto u odnosu na isti mjesec lani. Cijene stanova u Dubravi su u prosjeku rasle oko 7 posto u prošloj godini, dok istovremeno bilježimo 0,5 posto niže cijene stanova u gradskoj četvrti Sesvete.

Kada u obzir uzmemo sva ova kretanja, prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.777 eura i za 512 eura je u prosjeku viša u odnosu na prosječnu cijenu kvadrata kuće sa dvorištem. Najveći rast cijena kuća zabilježen je u gradskoj četvrti Novi Zagreb-istok gdje su cijene rasle za 15 posto u prošloj godini. Zanimljivo je pak, da je istovremeno cijena kvadrata kuća u gradskoj četvrti Novi Zagreb-zapad u prošloj godini zabilježila pad od 2,4 posto i trenutno iznosi 1083 eura.

Ipak, Zagreb nije grad s najvišim rastom cijena kvadrata stanova. Prvo mjesto u konkurenciji najvećih hrvatskih gradova u ovoj kategoriji nosi Pula, gdje su cijene stanova u godinu dana porasle za čak 11 posto i trenutno prosječna cijena kvadrata stana u Puli iznosi 1485 eura. U Osijeku, pak, prosječna cijena kvadrata stana iznosi 927 eura, i za 1,8 posto je niža u odnosu na isti mjesec lani. Najviše cijene kvadrata stanova u Osijeku nalaze se u kvartu Gornji grad/Centar gdje iznose 971 euro.

U kvartu Retfala cijene kvadrata stanova su niže za 6,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznose 962 eura. Ima u Osijeku kvartova gdje su cijene kvadrata rasle, pa tako u kvartu Tvrđa bilježimo 6 posto više cijena stanova. Prosječan kvadrat stana ovdje iznosi 793 eura. I u kvartu Vijenac Ivana Meštrovića cijene stanova su rasle i trenutno je tamo za kvadrat stana potrebno prosječno izdvojiti 914 eura.

U kvartu Jug I prosječna cijena kvadrata stana iznosi 880 eura, dok u kvartu Jug II je ona za 64 eura niža. Dubrovačko neretvanska županija je, zahvaljući Dubrovniku, i dalje na prvom mjestu po cijenama nekretnina. U navedenoj županiji prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2.494 eura, dok prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem tamo iznosi 2.100 eura. Zanimljivo cijene stanova u Zagrebačkoj županiji niže su za 36 posto u odnosu na Grad Zagreb, dok su cijene kuća niže za čak 43 posto. Najniže cijene su i dalje u istočnim dijelovima Hrvatske gdje se prosječne cijene stanova kreću ispod 800 eura po kvadratu, dok prosječne cijene kuća ne prelaze 500 eura za kvadrat.