Dom i vrt

Na što obratiti pozornost prilikom kupnje prvog stana?

PROMO

Kupnja prvog stana može biti iznimno teška i stresna zbog manjka iskustva. No to ne znači da morate napraviti pogreške. Važno je biti siguran u to što želite i pripaziti na to je li stan koji ste odabrali onaj koji će najviše odgovarati vašem načinu života.

To je još bitnije ako vam stan ili kuća služe i kao radni prostor jer to znači da velike šanse da ćete dobar dio dana provesti upravo u tom prostoru. Zbog posla 90 posto Europljana vrijeme provodi u zatvorenom pa je bitno osigurati da je životni i radni prostor ugodan i zdrav za život te da pozitivno utječe na raspoloženje, produktivnost i koncentraciju.

Kvaliteta života tako počinje od pravilnog odabira doma, a među najbitnijim stavkama na koje trebate obratiti pažnju prilikom kupnje prvog stana nalazi se količina Sunčeve svjetlosti koja u njega dopire. Dokazano je da svjetlost utječe na wellbeing i mentalno zdravlje čija kvaliteta ima značaj za privatan i poslovni život, a isto tako i na sreću koja je preodređena hormonima u ljudskom organizmu.

Važnost svjetlosti u ljudskom životu je nešto što se uporno zanemaruje, a znanstvenici i liječnici konstantno naglašavaju. Svjetlost, naime, pomaže u reguliranju vitamina D, čiji deficit može uzrokovati anksioznost i depresiju, količini serotonina, odnosno “hormona sreće” u tijelu te razini melatonina, koji utječe na naš unutarnji sat i cirkadijalni ritam te na to koliko dobro spavamo.

Zato je važno imati svjetlost u svojem domu u maksimalnoj količini, s obzirom na njezin utjecaj na mentalno zdravlje i wellbeing. Izloženost dnevnom svjetlu može smanjiti anksioznost, poboljšati kvalitetu sna i doprinijeti boljem raspoloženju, a važnost svjetla prepoznao je prije 80 godina brend VELUX.

Tvrtka VELUX je ustrajana u tome da kvaliteta života uvelike ovisi od dnevnom svjetlu, pa ne čudi činjenica da su se posvetili kreiranju inovativnih rješenja za interijere koja ih obogaćuju blistavom Sunčevom svjetlošću. Jedna od najvećih prednosti krovnih prozora, u usporedbi s vertikalnim, je ta da propuštaju puno više svjetla u interijer što znači da su ukućani svakodnevno izloženi većoj količini svjetlosti i njezinim benefitima.

VELUX krovni prozori jednostavno su rješenje koje se različitim modelima može prilagoditi potrebama svakog doma, a propuštanjem optimalne količine svjetlosti tijekom dana utjecat će na proizvodnju vitamina D, esencijalnog za zdravlje i wellbeing. Također,dnevno svijetlo utječe na regulaciju urednog cirkadijalnog ritma koji nam pomaže da zaspemo i budimo se puni energije te će značajno pomoći organizmu u proizvodnji serotonina.

Serotonin ne utječe samo na dobro raspoloženje, već će se, ako ga tijelo proizvodu u dovoljnoj količini, odraziti i na osjećaj zadovoljstva životom, bolji fokus te će pomoći u tome da s lakoćom ovladate stresnim situacijama. Zato se Sunčeva svjetlost smatra instant podizačem raspoloženja koji pomaže u ublažavanju simptoma anksioznosti. S padom serotonina, pada i raspoloženje, a u postizanju mentalnog balansa može pomoći i promjena u interijeru koja za rezultat ima više svjetlosti.

Utjecaj dnevne svjetlosti na svakodnevicu i mentalno zdravlje puno je veći nego što smatramo, zato je tvrtka VELUX odlučila napore uložiti ne samo u proizvodnju prozora koji utječu na wellbeing, već i dizanju svijesti o važnosti svjetla za mentalno zdravlje i osjećaj sreće. Zato nikako nemojte zanemariti količinu dnevne svjetlosti prilikom kupnje prvog stana i budite uspješni u svom prvom pothvatu vezanom uz nekretnine.