Dom i vrt

Cijene stanova rasle osam, a kuća četiri posto!

CIJENE NEKRETNINA

U ovom trenutku je na Njuškalu oglašeno 163 tisuće nekretnina. Prema novom istraživanju, tražene cijene nekretnina na prodaju pokazuju godišnji rast viši od 6 i pol posto. Gledamo li zasebno samo stanove u Hrvatskoj, njihove tražene cijene pokazuju godišnji rast od 8 posto, dok godišnji rast traženih cijena kuća u istom periodu bilježe rast više od 4 posto.

Interes za nekretninama u Republici Hrvatskoj raste iz godine u godinu, pa je tako u ovoj godini zabilježeno čak 13 posto više posjeta na Njuškalovu kategoriju Nekretnine u odnosu na isti period prošle godine. Samo u prošlom mjesecu Njuškalo je zabilježio gotovo 12 i pol milijuna detaljnih pregleda nekretnina.

Sukladno rastu posjeta na kategoriju Nekretnine, bilježimo i rast traženih cijena istih. Tako na Njuškalu bilježimo rast traženih cijena stanova već 46 mjeseci uzastopce.

Godišnji rast cijena stanova u Hrvatskoj izuzetno je ovisan o lokaciji, pa je tako u Zagrebu unazad 12 mjeseci zabilježen skok za oko 7 i pol posto i u listopadu je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo iznosila 2.080 eura. Istovremeno, Split bilježi rast traženih cijena za oko 4 i pol posto. U listopadu je tamo prosječna cijena kvadrata stana iznosila 2.894 eura.

Godišnji rast cijena stanova je zabilježen u svim većim hrvatskim gradovima. Tako su u Zadru, Puli i Osijeku cijene više za oko 5 posto, dok su u Rijeci one rasle za oko 7 posto.

I dalje je na prvom mjestu kada gledamo cijene kvadrata nekretnina Dubrovnik. Tamo je u listopadu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3.926 eura, dok je prosječna tražena cijena kvadrata kuće iznosila 4.711 eura.

Koliko je to u odnosu na ostatak države, najbolje oslikava usporedba da je iznos od 78 tisuća eura u Dubrovniku dostatan za kupnju dnevnog boravka veličine 20-ak kvadrata, dok se istovremeno u Sisku može kupiti stan veličine 100-injak kvadrata.

U Rijeci su u posljednjih 12 mjeseci tražene cijene nekretnina bilježile rast. Tako su kvadrati stanova skuplji za 7 posto, dok su kvadrati kuća skuplji za nešto više od 4 posto. U listopadu je u Rijeci prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 1.619 eura, dok je prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosila 1.391 euro.

No, pogledamo li detaljnije cijene nekretnina po kvartovima u Rijeci, vidljivo je kako one itekako variraju u ovisnosti o lokaciji. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana na Trsatu u listopadu iznosila 2.145 eura, dok je istovremeno isti kvadrat stana na Kozali povoljniji za 31 posto, odnosno iznosio je 1.485 eura.

U Centru je prosječna cijena kvadrata stana iznosila 1.683 eura, dok je na Kantridi cijena kvadrata stana iznosila 2.431 euro. Istovremeno, na Kantridi je prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosila 2.574 eura. Među povoljnijim dijelovima u Rijeci su Sušak i Pehlin gdje se cijena kvadrata stana u prosjeku kreće oko 1.300 eura.