Zabava

Umjerenost u jelu i piću

MASNA STRANA BLAGDANA

Jeste li znali da je prvi mjesec poznat po velikoj količini prijava u teretane, fitness centre i druge sportske organizacije? Brdo raznih dijeta počne baš u siječnju jer se, suprotno razumu, svi nekako natučemo malo previše francuske i odojka preko praznika pa na to nalijemo koju čašicu previše. Uz koji dan neurednog spavanja i malo kretanje preko zime jer- zima je, tko će se kretat… i op. Već imamo kila previše. Odjeća steže i gumbi pucaju.

Istina, možete jednostavno staviti sve stvari koje su vam premale na Njuškalo, a umjesto njih kupiti malo veće, ali u nekom trenu te kile uživanja postaju prava muka. Mene uvijek nasmije Orson Welles, koji je bio poznati hedonist i tvrdio da niste bili sretni ako nikada niste imali 100 kila.

Kako izbjeći prekomjerne zimske kile!?

Lako. Jedite manje :), izbjegavajte slatko i masno i nemojte previše piti. Umjesto da pojedete hrpu kolača, pojedite dva i već ste na putu prema uspjehu i sretnom struku. Bitno je da se ne izgladnjujete jer to nikako nije dobro i zapravo deblja jer tijelo koje gladuje je u šoku i ne probavlja hranu kako treba. Pitajte nutricionista, ako ne vjerujete.

Nazdravlje!

Jedino piće koje ne deblja je voda pa nju pijte u neograničenim količinama. Ne sok jer je on pun šećera. Ne mineralnu jer su one nerijetko slane. Voda vulgaris, od milja zvana pipuša ili slavinka. Znate onu kad ne smijete nazdravljati vodom? E pa onima koji provociraju odgovorite istom mjerom i rečenicom: ” Ne nazdravljam piću, nego čovjeku”, i to je to. Vrijedi isto kao i gore. No ne pretjerujte, par čašica vina nikog nije ubilo. Par litara…to je druga priča.

Slatko je najgore.

A tko bi odolio svim tim vanili kiflicama, mađaricama, ledenim vjetrovima, sachericama, švarcvladicama i drugim slasticama? Evo, meni već suze na usta krenule dok pišem. Nije fora da ih izbjegavate, već jedete s razumijevanjem jer se šećer odmah pretvara u mast ako ne potrošimo energiju koju smo unijeli… Pa kolače jedite samo ako ćete bjesomučno plesati do zore ili skijati, plivati, trčati…što već radite. Nemojte ih utovarivati dok gledate filmove izvaljeni na kauču jer to vam je kao da ih šapom lijepite oko struka.

Jesmo se razumjeli? Sve može, samo pametno i umjereno.

Vauli vaus Njuškalo!