Kućni ljubimci

Kućni ljubimci dokazano mijenjaju život na bolje: Zašto ih je bolje udomiti nego kupiti?

PIŠE DIVA

Kada udomite, ne samo da spašavate svog voljenog novog suputnika, već stvarate prostor za druge životinje kojima je to očajnički potrebno, stvarajući domino efekt dobrote

Imati svog kućnog ljubimca, za svakoga je od nas neopisivo iskustvo jer toliko ljubavi, sreće, radosti, razumijevanja koliko može dati maca ili pas koji možda i slučajno “ušeću” u naš život je neprocjenjivo.

Nerijetko se događa da i oni koji nisu ljubitelji životinja, nakon što nabave svog ljubimca, zauvijek promjene mišljenje i više ne mogu zamisliti život bez svog ljubimca.  Ne samo da je znanstveno dokazano da kućni ljubimci smanjuju razinu stresa i poboljšavaju krvni tlak, već nitko ne može ponuditi bezuvjetnu ljubav i druženje kao kućni ljubimac. Brojna su istraživanja pokazala i kako djeca koja odrastaju s psom imaju veće samopouzdanje, razvijaju empatiju, uče se odgovornosti, a i snaže imunitet.  Osim što životinje pozitivno utječu na fizičko i mentalno zdravlje, one poboljšavaju  i socijalni život svojih vlasnika. Primjerice, ako imate psa s kojim šetate po kvartovskom parku, velike su šanse da ćete si život obogatiti novim ljudima – barem ćete upoznati druge vlasnike pasa, a možda s nekima od njih i sklopiti nova prijateljstva.

Zašto ne biste udomili životinju?

Ako smo vas uspjeli uvjeriti da će kućni ljubimac ne samo uljepšati vaš život nego i donijeti brojne benefite na mentalno i fizičko zdravlje, kao ljubitelji životinja, toplo vam preporučujemo udomljavanje napuštenih životinja.

Iako mnogi tvrde da udomljavanjem možete dobiti “mačka u vreći”, to nije baš tako. Naime, protivnici udomljavanja smatraju da su napuštene životinje često nesocijalizirane i da ćete s njima imati samo problema. Vjerujte, mnoga iskustva govore posve suprotno.

Životinje se napuštaju jer vlasnici zaključe kako „im uzimaju previše vremena“, „da su prezahtjevne“, jer odlaze na more „pa ne znaju kamo će sa životinjom“, jer im ljubimac ne odgovara karakterno… Razloga, odnosno isprika za napuštanje je mnogo, no problematično ponašanje životinje svakako nije među glavnima. Osim toga, u mnogim skloništima volonteri provode svoje vrijeme socijalizirajući pse i mačke, kako bi ih lakše udomili. Ti ih volonteri poznaju „u dušu“ i upozorit će vas ako smatraju da životinja koju možda želite udomiti, ima neke specifičnosti u ponašanju; je li bojažljiva, razigrana, mirna, nepovjerljiva i slično.

S druge strane, ako i kupite psa, a ne pružite mu odgovarajuću brigu i ljubav, i on se može pretvoriti u životinju koja je izvan kontrole. I, naravno, pokazalo se da su udomljene životinje daleko privrženije i zahvalnije jer na neki sebi svojstven način “znaju” da ste im spasili život.

Udomljavanjem životinje vi joj doslovno spašavate život. Svake godine oko 6,5 milijuna kućnih ljubimaca uđe u skloništa za životinje diljem svijeta, a 1,5 milijuna bude eutanazirano. S trenutnom krizom skloništa broj je u porastu, a vi možete pomoći plemenitim činom udomljavanja. Kada udomite, ne samo da spašavate svog voljenog novog suputnika, već stvarate prostor za druge životinje kojima je to očajnički potrebno, stvarajući domino efekt dobrote.

Velika mogućnost izbora

Na Njuškalu postoji gomila oglasa za udomljavanje pasa i mačaka različite dobi, izgleda, pasmina i karakternih osobina. Ljudi često griješe kada misle da su napuštene životinje samo križanci i mješanci. Često se među ovim manje sretnim životinjicama pronađu upravo čistokrvni psi ili mace, što znači da ćete moći udomiti pasminu kakvu želite, neće je morati platiti, a spasit ćete joj život. Opet, križanci imaju svojih prednosti – zbog miješanja različitih pasmina, male su šanse za genetski nasljedne bolesti pa možete dobiti kućnog ljubimca vrlo dobroga zdravlja.

Kada udomite životinju koju je oglasila neka udruga ili sklonište, najčešće je riječ o već steriliziranim životinjama koje su primile sva cjepiva i pregledao ih je veterinar.

Društvene mreže, posjete skloništima ili jednostavno – na Njuškalu

Pronaći životinju koju biste željeli udomiti, danas više uopće nije teško. Jer, fotografije napuštenih životinja koje traže dom možete pronaći po društvenim mrežama raznih udruga i skloništa ili privatnim profilima. No mnoge udruge i skloništa za životinje koje žele nekoj životinjici pronaći dom, prepoznali su Njuškalo kao platformu preko koje ih možete udomiti.

Na Njuškalovoj stranici možete pronaći razne životinje za udomljavanje, od pasa, mačaka, zečeva, hrčaka, pa i ptica, a upravo zbog široke dostupnosti informacija, veće su šanse da pronađete baš onu koja će vama osobno oplemeniti život.

Sadržaj donosi Diva