Dom i vrt

U najpopularnijim kvartovima u Splitu kvadrat je više od 5000 eura

CIJENE U DALMACIJI

Najveći grad na obali i dalje bilježi rast cijena kvadrata, ali i porast interesa za oglase. S dolaskom proljeća je, naime, zabilježeno i 20 posto više pretraživanja stanova u Splitu u odnosu na netom završeno zimsko tromjesečje. Ne čudi stoga što su i tražene cijene, iako prilično visoke, kontinuirano stabilne i ne pokazuju tendenciju pada.

Tako je više od 5000 eura potrebno izdvojiti po kvadratu u nekima od najpopularnijih kvartova grada pod Marijanom. U samom centru traži se 5726 eura za kvadrat, a ako se želite nastaniti na Bačvicama, morat ćete u prosjeku izdvojiti 5470 eura za kvadrat stana. Među skupljima su i Križine, gdje se za kvadrat prosječno traži ravno 6000 eura, kao i Lučac u kojemu prodavatelji traže 5835 eura po kvadratu. Više od 5000 eura po kvadratu traži se i na Marijanu, Mejama, Poljudu te u Varoši, Manušu i na Zvončacu.

Između 4000 i 5000 eura po kvadratu potrebno je izdvojiti prema traženim cijenama na Firulama, Gripama i Mejašima. U ovaj cjenovni razred spadaju i stanovi na prodaju na Blatinama, Bolu, Lovretu, Pazigradu, Plokitama i Ravnim Njivama, kao i na Lokvama na kojima prosječna tražena cijena za kvadrat iznosi priličnih 4902 eura. Skalice, Smdrečac, Spinut, Split 3, Trstenik i Žnjan također spadaju u kvartove gdje se u prosjeku za kvadrat stana traži više od 4000 eura.

U više od 1100 oglasa, koliko ih je trenutačno na prodaju u Splitu, mogu se naći i povoljniji kvadrati. Pujanke, Sućidar, Mertonjak, Brodarice, Dragovode i Brda redom su četvrti u kojima se tražene cijene kvadrata kreću od 3000 do 4000 eura. Mređu najpovoljnijma u ovom cjenovnom rangu su stanovi na Kili, s prosječno traženih 3070 eura po kvadratu. Za Pujanke je potrebno izdvojiti prosječnih 3322 eura po kvadratu, dok tražene cijene na Visokoj iznose gotovo 4000 eura po kvadratu.

Lovrinac, Stinice i Škrape bilježe prosječnu traženu cijenu po kvadratu manju od 3000 eura. Konkretnije, za Lovrinac se traži 2308 eura po kvadratu što ga u ovom trenutku čini najpovoljnijim kvartom u Splitu. S druge strane, trenutno najskuplji stanovi u Splitu nalaze se na Zenti, gdje se prosječno traži čak 7300 eura za kvadrat.

Usporedbe radi, prije pet godina najskuplje su bile Meje s traženih 3706 eura po kvadratu, dok su za stanove u centru prodavatelji tada prosječno tražili oko 3500 eura po kvadratu. Split se tako svrstao među gradove koji unazad nekoliko godina bilježe najveći rast traženih cijena stanova, ali i među gradove s najvećim rasponom cijena od najpovoljnijih do najskupljih kvadrata, što kupcima svakako daje veću mogućnost izbora.