Dom i vrt

Cijene stanova u kolovozu rasle u većini gradova

ANALIZA TRŽIŠTA

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku većem od 160 tisuća aktivnih oglasa u kolovozu 2019. godine, tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju godišnji rast od gotovo 7 posto. U posljednjih 12 mjeseci, tražene cijene stanova više su za 9 posto, dok su tražene cijene kuća skočile za nešto više od 4 posto. Usporedimo li ih s onima iz 2017.godine, rast je još izraženiji. Tako su tražene cijene stanova u Hrvatskoj u 24 mjeseca bilježile rast od 17 posto, dok su cijene kuća u istom periodu rasle za gotovo 9 posto.

Sudeći prema broju posjeta na kategoriji Nekretnine, potražnja raste iz godine u godinu. Tako je ove godine zabilježeno čak 12 posto više posjeta te 20 posto više u odnosu na isti period 2017. godine.

Tražene cijene stanova bilježe rast u gotovo svim većim hrvatskim gradovima. Tako je u Zagrebu u kolovozu prosječna tražena cijena stana iznosila 2.067 eura, odnosno bilježila je godišnji rast od 10 posto. Godišnji rast traženih cijena za 7 posto bilježili su i stanovi u Rijeci, Zadru i Puli, dok su splitski stanovi poskupili za 6 posto. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu u kolovozu je iznosila 2.874 eura.

I dalje je, kada gledamo tražene cijene nekretnina, najskuplji grad Dubrovnik. Tamo je prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem u kolovozu iznosila 4.831 euro, dok je kvadrat stana bio 19 posto povoljniji, odnosno iznosio je 3.929. eura. Uz Dubrovnik, Split je jedini grad gdje su prosječne tražene cijene kvadrata stanova povoljnije od kvadrata kuća. Uz već napomenutu prosječnu cijenu kvadrata stana u Splitu, prosječna tražena cijena kvadrata kuće je u kolovozu tamo iznosila 3.074 eura.

U okolnim gradovima Grada Zagreba cijene su povoljnije za više od trećine. Tako je, primjerice, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zaprešiću iznosila 1.283 eura, što je za čak 38 posto povoljnije od onih u Zagrebu. Slična je situacija i u Velikoj Gorici i Samoboru.

U Zagrebu je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 35 posto povoljnija od prosječne cijene kvadrata stana.

Kroz vrijeme trend rasta cijena stanova u Gradu Zagrebu je bio izraženiji od rasta cijena kuća. Tako je prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu 2011.godine bila viša tek za 17 posto od prosječne cijene kvadrata kuće. S godinama se ta razlika povećavala, i u ovom trenutku prosječna cijena kvadrata stana je za 53 posto veća u odnosu na prosječnu cijenu kvadrata kuće.

Pogledamo li detaljnije po kvartovima Grada Zagreba, cijene jako variraju u ovisnosti o lokaciji. Tako je npr. na Trešnjevci prosječna cijena kvadrata stana 2.193 eura, dok je u istom kvartu prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem tamo 1.309 eura. Istovremeno, na Volovčici je prosječna tražena cijena kvadrata stana u kolovozu iznosila 1.803 eura, dok su cijene kuća tamo iznosile 979 eura po kvadratu. U Dugavama, pak, ne postoji prevelika razlika između prosječnih traženih cijena kvadrata stanova i kuća. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana u tom kvartu iznosila 1.651 euro, dok su kvadrati kuća iznosili 1.480 eura.