Dom i vrt

Čak 12 posto potencijalih kupaca je iz inozemstva

NEKRETNINE U VELJAČI

Prema novom istraživanju provedenom na uzorku od 155 tisuća nekretnina, iste su u posljednjih godinu dana zabilježile rast od gotovo 7 posto. Prosječne tražene cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od preko 9 posto, dok su kuće skuplje za oko 6 posto. Usporedimo li trenutne tražene cijene stanova sa cijenama iz pretprošle godine, vidljiv je rast za gotovo 14 posto, dok su cijene kuća rasle za gotovo 8 posto.

Potražnja za nekretninama na Njuškalu i dalje bilježi rast. Tako je u prva dva mjeseca ove godine zabilježeno gotovo 4 posto više posjeta na kategoriji Nekretnine u odnosu na isti period lani. Zanimljivo, čak 12 posto posjeta na ovoj kategorije su posjete iz inozemstva, a najviše iz Njemačke, BiH i Slovenije i Austrije. Raste i broj posjeta iz Sjedinjenih Američkih Država, točnije u prva dva mjeseca ove godine odande je zabilježeno 15 posto više posjeta u odnosu na isti period lani. Njuškalova kategorija Nekretnine u veljači je bilježila gotovo 15 milijuna detaljnih pregleda oglasa.

Cijene stanova su rasle u gotovo svim većim gradovima u odnosu na isti period lani. U Zagrebu je prosječna tražena cijena kvadrata stana prešla magičnu granicu od 2.000 eura i trenutno ona iznosi 2.005 eura, te je za 11 posto veća u odnosu na prošlogodišnju veljaču.

Isti postotni godišnji rast cijena stanova zabilježen je i u Splitu, pa tamo trenutna prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 2.841 euro. Veći postotni rast cijena stanova prisutan je u Zadru. Tamo su cijene u godinu dana rasle za oko 13 posto i u veljači je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo iznosila 2.140 eura.

Prosječne tražene cijene kvadrata kuća su u gotovo svim većim gradovima daleko povoljnije od kvadrata stanova. Tako je npr. u Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata kuće za oko 35 posto povoljnija od kvadrata stana i u ovom trenutku iznosi 1.312 eura. I dalje je po cijenama na uvjerljivom prvom mjestu Dubrovnik, gdje je u veljači prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3.799 eura, dok je cijena kvadrata kuće bila 4.753 eura.

Najpovoljnije cijene kvadrata su na istoku Hrvatske, pa je tako u Vinkovcima prosječna tražena cijena kvadrata stana 727 eura, dok je prosječno kvadrat kuće tamo za oko 200 eura povoljniji od navedene cijene kvadrata stana.

Cijene su još povoljnije u Vukovaru gdje se prosječno kvadrat stana prodaje za 587 eura, dok se kvadrati kuća s dvorištem kreću oko 370 eura.

Kako je i dalje prisutan nezaustavljivi rast traženih cijena stanova u Zagrebu, u nastavku smo analizirali cijene po nekim zagrebačkim kvartovima.

Najveće prosječne tražene cijene u Zagrebu se nalaze na Tuškancu. Tamo je prosječna tražena cijena kvadrata stana 3.102 eura, dok su kvadrati kuća 3.130 eura. Među skupljim kvartovima u Gradu Zagrebu nalazi se i Črnomerec, gdje su prosječne tražene cijene kvadrata stanova 2.393 eura, dok je prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem 1.265 eura. U razini prosjeka Grada Zagreba, što se tiče prosječnih cijena kvadrata stanova, nalaze se kvartovi Maksimir i Ravnice gdje su prosječne cijene 2.048, odnosno 1.988 eura.

No postoje i kvartovi koji su itekako atraktivni, a ispod prosjeka grada. Tako u Sigetu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 1.618 eura, dok je u Španskom ona 1.630 eura. Istovremeno, Jarun bilježi prosječnu cijenu kvadrata stana od 1.831 eura, što je ispod prosjeka grada, dok kuće tamo bilježe iznadprosječne cijene u odnosu na čitav grad, te je tamo kvadrat kuće s dvorištem 1.770 eura.