Dom i vrt

Blagi oporavak cijena nekretnina u odnosu na veljaču 2016.

VELJAČA 2017

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 166 tisuća aktivnih oglasa u veljači 2017. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju blagi oporavak prema istom mjesecu prošle godine i prema siječnju 2017. godine.

Cijene stanova su zabilježile oporavak na godišnjoj razini zahvaljujući rastu cijena stanova u Zagrebu i Splitu. No, one su i dalje niže za osam posto u odnosu na veljaču 2011. godine. Među navedenim gradovima u Hrvatskoj, cijene stanova najviše rastu u Splitu, Zadru te u Zagrebu. Rijeka također pokazuje blagi oporavak cijena stanova, dok Osijek nastavlja sa stagnacijom cijena po kvadratu stana.

GRAD ZAGREB I MEĐIMURSKA ŽUPANIJA BILJEŽE OPORAVAK CIJENA NA GODIŠNJOJ RAZINI

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u većini županija u priobalju tijekom veljače nastavile s oporavkom cijena. Međimurska županija među rijetkim je kontinentalnim županijama koje tri mjeseca za redom bilježe oporavak cijena nekretnina na godišnjoj i mjesečnoj razini. Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito. Cijene nekretnina su najniže u Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U ZAGREBU JE NAJVEĆA JE POTRAŽNJA ZA STANOVIMA OD 70 KVADRATA

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 930 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.141 euro po kvadratu za stan te 2.207 eura za kvadrat kuće. Najveća je potražnja za stanovima je u četvrti Trešnjevka – jug, posebice za stanovima od 70 kvadrata cjenovnog ranga od 600 do 700 tisuća kuna. Osim Trešnjevke jug, bilježimo i veću potražnju u četvrtima Gornji Grad – Medveščak, Trešnjevka – sjever, Donji Grad i Maksimir.

U DUBROVNIKU CIJENE NARASLE ZA ČAK JEDANEST POSTO

Dubrovnik je i dalje najskuplji grad u Hrvatskoj, s godišnjim rastom cijena nekretnina od čak jedanaest posto. Po visini cijena slijede ga Opatija i Hvar.

VELIKA RAZLIKA U PROSJEČNIM CIJENAMA NEKRETNINA U GRADOVIMA U PRIOBALJU PREMA GRADOVIMA U KONTINENTALNOJ HRVATSKOJ

U veljači 2017. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata prosječnih 426 eura. Vukovar ujedno bilježi i najveći pad cijena na godišnjoj razini, gotovo 12 posto, a u negativnom ga trendu slijedi Bjelovar s padom cijena nekretnina od osam posto.