Novosti

Kako se štititi u online svijetu?

SAVJETI ZA SIGURNO NJUŠKANJE

  • Kad prodaješ i kupuješ na Njuškalu, koristi samo naše poruke

Upite jednostavno ažuriraj, odgovaraj na njih i šalji ih putem poruka u svom Njuškalo računu. Ovo je još jednostavnije uz našu aplikaciju jer ti za svaku novu Njuškalo poruku šaljemo obavijest na mobitel. Trudimo se zaštititi naše poruke i „presresti“ sumnjive linkove, stoga nikad ne napuštaj Njuškalo u kupnji ili prodaji, a posebna žaruljica za sigurnost neka ti se upali ako kupac ili prodavatelj s druge strane uporno želi preusmjeriti komunikaciju na vanjske servise poput e-maila, Vibera, WhatsAppa, SMS-a i slično.

  • Kad prodaješ, nikad ne upisuj svoj CVC/CVV

Prodaja putem interneta sigurna je i praktična ako se uvijek držiš ovog pravila. Da bi kupac uplatio novac na tvoj račun, trebaš mu poslati samo ime, prezime i IBAN, odnosno broj računa. Nikad prilikom prodaje nikome ne moraš slati CVC/CVV broj s poleđine kartice niti ju autorizirati. Posebno pripazi na neobične poveznice potencijalnih kupaca koji od tebe traže da na njima unosiš iznos i podatke kartice i ne „nasjedaj“ na njihova uvjeravanja u sigurnost korištenja takve poveznice.

  • Uvijek provjeri link i plaćaj isključivo sigurnim platnim uslugama

Svaka stranica na kojoj se može kupovati putem interneta koristi sigurnu uslugu plaćanja. Ako stranica za plaćanje nije zaštićena, odnosno ako nema u adresi https ili link nije ispravan (primjerice, umjesto www.paypal.com link glasi www.paypal-secure.com) sigurno se radi o prijevari. Zato na službenoj stranici pružatelja usluge uvijek provjeri upute i načine plaćanja koji su podržani te se uvijek pridržavaj savjeta koje dobivaš od svoje banke.

  • Pazi na što ćeš kliknuti i što ćeš instalirati na svoj uređaj 

Pod krinkom dobre ponude ili hitne akcije “napadači” ti mogu, predstavljajući se kao neka trgovina ili Njuškalo, poslati e-mailom ili drugim kanalima (poput SMS-a) linkove na kojima može biti opasan sadržaj, s uputom da instaliraš program na svoj uređaj. Kako bi sakrili svoju namjeru, umjesto čitavog mogu ti poslati skraćen link ili QR kod i na taj način te zavarati. Pazi što instaliraš na svoj uređaj, uvijek koristi pouzdane i provjerene izvore za instalaciju programa te ne klikaj na linkove koji ti stižu s ciljem da izvršiš ili primiš uplatu.

  • Pazi s kime dijeliš svoje podatke

Uvijek budi na oprezu gdje upisuješ i s kime dijeliš svoje osobne podatke jer se oni mogu iskoristiti za razne „napade“ bez tvog znanja. Ne upisuj ih na neprovjerene stranice i ne dijeli ih s nepoznatim osobama niti putem društvenih mreža. Podatke koje, primjerice, upišeš u komentare zlonamjernici mogu lako preuzeti i kasnije iskoristiti za „napad“ na tebe ili tvoje prijatelje. Posebno pazi ako netko traži presliku tvoje osobne iskaznice ili platne kartice – Njuškalo te nikad neće tražiti da pošalješ takve dokumente e-mailom, SMS-om ili putem javnih alata za dopisivanje (Viber, WhatsApp…).

  • Uvijek koristi sigurnu lozinku i redovito ju mijenjaj

Jednostavne lozinke vrlo je lako pogoditi, zato si uvijek daj truda prilikom njezine izrade za svaku platformu. Pametno je za lozinke koristiti dovoljno dugačke fraze koje ti možeš lako zapamtiti, a napadač teško otkriti. Sigurna lozinka sadrži kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i znakova, no ipak pazi da izgledom ne podsjeća na tvoje ime i prezime ili neki drugi osobni podatak koji se općenito smatra najranjivijom lozinkom. Dobro je i povremeno ju mijenjati iz predostrožnosti te naravno, nigdje ju ne zapisivati i ni s kim je dijeliti. Nikad nemoj koristiti istu lozinku za pristup na više sustava.

  • Redovito nadograđuj operativni sustav

Ovo vrijedi i za tvoje računalo i za pametni telefon. Pravovremena nadogradnja operativnih sustava kojima se služiš omogućuje ti da svoje svakodnevne radnje obavljaš u tehnički sigurnijem i neprobojnijem okruženju, što je osobito važno kod procesa plaćanja na internetu.  

  • Koristi programe i rješenja za zaštitu od malvera  

Može ti se dogoditi da ne prepoznaš opasnu stranicu ili opasan privitak čak i onda kada misliš da si u posve sigurnom internetskom okruženju. Korištenje “antivirusne” zaštite koja se automatski ažurira pomoći će ti da dodatno zaštitiš svoj uređaj i podatke.