Kućni ljubimci

Važni savjeti za putovanje po mjeri ljubimca

NJUŠKE NA ODMORU

Osvježenju u morskoj vodi, trčkaranju po plaži, izležavanju u hladovini, dobacivanju loptice ili, pod zajedničkim nazivnikom - godišnjem odmoru, osim samog vlasnika veseli se njegov četveronožni kućni ljubimac. Iako se vlasnicima pasa ponekad može učiniti da je njihova ljubimca jednostavnije ostaviti na čuvanju i ne priuštiti mu stres putovanja na udaljenu destinaciju, uz dobru i pravovremenu pripremu nema potrebe za ovakvom brigom.

Svakog ljeta svjedoci smo i napuštanja ljubimaca prije odlaska na ljetovanje, što naš jako žalosti.  Nemile statistike govore da je u ljetnim mjesecima ostavljanje ljubimaca na ulici i do 50 posto veće od ostatka godine, a iako je riječ o kaznenom djelu, ova se brojka sporo smanjuje. Potrebno je tek malo dobre volje, vremena i organizacije za zajedničko putovanje sa ljubimcem pa smo za sve vlasnike veselih njuški, ali i one koji će to tek postati, pripremili nekoliko korisnih savjeta kako bi ljetni odmor bio proveden na zadovoljstvo svih ukućana.

  • Sa svojim ljubimcem posjetite veterinara i provjerite je li potrebno cijepiti ga prije polaska na odmor, a s obzirom na destinaciju koju ste odabrali. Vaš veterinar dat će vam i stručne savjete o tome što učiniti u slučaju da psu pozli tijekom putovanja i preporučiti vam ukoliko je potrebno ponijeti neke lijekove.
  • Kako bi mu ljetovanje bilo što ugodnije, pripremite dovoljno pseće hrane i grickalica u kojima vaš ljubimac i inače uživa. Imajte na umu da na lokaciji na koju idete možda i nema za kupiti određene pseće hrane koju vaš ljubimac inače konzumira pa svakako izračunajte i ponesite dovoljno za čitavo vrijeme ljetovanja. Nemojte mu kupovati novu dekicu ili igračku, već radije ponesite upravo one koje vaš pas poznaje, kako bi se i u privremenom ljetnom smještaju osjećao kao kod kuće. Ne zaboravite spakirati povodac, putni krevetić i brnjicu, ukoliko ju morate koristiti.
  • Prije samog polaska, osigurajte optimalne uvijete za vožnju psa u svom automobilu. Ako je riječ o manjoj pasmini, može putovati i u prigodnom transporteru, no za duže putovanje preporuča se pregradna mreža, kojom možete osigurati psu više udobnog prostora u vožnji.
  • Ponesite dovoljno svježe vode i tijekom putovanja redovito pristanite kako bi se pas mogao protegnuti i popiti malo vode. Ukoliko je putovanje dovoljno kratko, nemojte hraniti psa u pauzama, kako mu ne bi pozlilo prilikom vožnje. Osigurajte mu svjež zrak i nipošto ga ne ostavljajte samog u automobilu, čak niti ukoliko ste samo stali pitati za smjer ili natočiti gorivo.
  • Kao što nećete zaboraviti vlastite dokumente, tako nemojte zaboraviti ni one svog ljubimca. Na putovanju imajte sa sobom njegovu knjižicu, a na ogrlicu mu obvezno stavite ceduljicu sa vašim kontaktima, za neželjeni slučaj da se zagubi u nepoznatom okruženju.