Turizam

Uspavana luka na Dunavu u zemlji s najviše dvoraca i zamaka

BRATSLAVA ĆE TEK BITI OTKRIVENA

Ruku na srce, Bratislava i nije grad o kojem svi pričaju s ogromnim entuzijazmom i koji se nalazi na baš svačijem vrhu liste gradova koje obavezno mora posjetiti. Međutim, iako zasjenjena razvikanijim susjednim metropolama, Budimpeštom, Pragom i Bečom, Slovačka prijestolnica neupitno ima što za ponuditi svakome tko joj odluči dati priliku i ako mene pitate sasvim je nepravedno zapostavljena na srednjoeuropskoj putničkoj ruti. Igrom slučaja, ovaj sam grad posjetila u nekoliko navrata i svaki put me se dojmila dostojanstvena mirnoća i staloženost kojom zrači.

Ova uspavana, povučena luka na divnom plavom Dunavu leži ispod masivnih Karpata koji se nadvijaju nad njom nudeći joj predivne vizure, posebno u zoru, kada sunce još sasvim mekano pada na obrise njegovih tamnih vrhova. Samo pola sata hoda od grada dovest će vas do njegova podnožja, odakle vas urezane staze, kroz gustom šumom obrasle planinske klance, vode daleko od civilizacije, u predivnu tišinu zelenila. Ljubazni stanovnici Bratislave znaju cijeniti privilegiju koju imaju jer u više sam navrata od njih čula kako s ponosom pričaju o ljepoti svojih Karpata. Iako slovačka vina možda i nisu najpoznatija u svijetu, u jesen prekrasno obojeni vinogradi posađeni na njegovim obroncima koji se protežu sve do Dunava, privlače pogled svakome tko u grad stigne na Glavnu željezničku stanicu.

Bratislava je grad u kojem se kontrastno suprotstavljaju rijekom odvojeni svjetovi udaljenih povijesnih epoha. Na Istočnoj strani Dunava nalazi se Stari Grad ili kako ga njegovi stanovnici zovu – Staré Město – turistički vrlo atraktivna, uglavnom pješačka gradska četvrt elegantnih zgrada različitih arhitektonskih stilova, grandioznih palača, vijugavih kamenih uličica i obnovljenih starih crkvi. A s druge strane prostire se takozvano Nové Mesto – industrijski dio grada, vizualno određen   mješavinom stambenih blokova izgrađenih između dva rata, tipičnom poslijeratnom socijalističkom arhitekturom tj. i u nas dobro poznatim sivim neboderima, te sasvim modernim zgradama tipično presvučenim u staklo i metal. Najpoznatiji i najveći most koji premošćuje svjetove Starog i Novog Mesta nekada se zvao Most Slovačkog Narodnog Ustanka, a danas   jednostavno Novi most i jedna je od važnijih gradskih atrakcija, ponajviše zbog, na daleko poznatog, restorana UFO.

Ako ste u potrazi za sofisticiranim gastronomskim iskustvom, ne morate dalje ni tražiti jer UFO je restoran za vas. Radi se o jednom od najprestižnijih restorana u gradu koji je dobio brojne nagrade kao mjesto izuzetne kvalitete koje nudi kreativnu kuhinju svjetske klase. Naravno, cijene odražavaju njegovu reputaciju, ali ako se odlučite   počastiti, vjeruj te, neće vam biti žao, jer to je iskustvo koje se dugo pamti. Njegov jedinstveni ambijent oborit će vas s nogu jer će te, u možda i najboljem jelu koje ste ikad pojeli, uživati na visini od 85 metara iznad rijeke, s fascinantnim pogledom na Bratislavu. Svoje mjesto rezervirajte unaprijed, po mogućnosti u predvečerje, tako da pod romantično prigušenim svijetlima svijeća doživite jedno od najljepših zalaza sunca koje polagano tone u modri Dunav.

Ako odlučite posjetiti ovaj mali srednjovjekovni biser, pogotovo ako nemate previše vremena, pretpostavka je da će te ga uglavnom htjeti provesti istražujući njegovu povijesnu jezgru. Slovačka metropola ima jako lijep Glavni trg na kojem se zimi održava raskošni Božićni sajam ispred zgrade Stare vijećnice, tipičan za ovaj dio Europe. Za lijepog vremena na trgu možete popiti kavu i pojesti herovku, (tradicionalni slovački kolač), sunčajući se na jednoj od terasa tradicionalnih kavana u bečkom stilu. Vaša će prednost svakako biti vrlo lako snalaženje u menuima restorana i barova, jer će te mnoge riječi bez problema prepoznati, s obzirom da se radi o slavenskom jeziku. Slobodno se usudite proćakulati s konobarom, vidjet će te da je to puno lakše nego što vam se to možda čini.

Uz mnoge znamenitosti koje možete vidjeti u centru, poput Rolandove fontane, Mihaelovog tornja, Katedrale sv. Martina, Grasalkovičeve palače, Franjevačkog trga itd., možda malo manje poznata, ali posebno interesantna je takozvana Plava Crkva. Izgrađena u vrijeme secesije u stilu Art Nouveau, crkva je ukrašena raznim nijansama plave boje i cvjetnom keramikom te zaista izgleda kao iz bajke. Možete   razgledati i njenu unutrašnjost, a ako ste se umorili sjednite na trenutak na drvnu klupu i u gluhoj tišini Božjeg hrama zatvorite oči i meditirajte.

Podatak koji možda i nije toliko poznat kaže kako je Slovačka, s obzirom na svoju površinu,  zemlja s najvećim brojem dvoraca i zamaka na svijetu.  Jedan od najpoznatiji u zemlji je upravo u Bratislavi, samo desetak minuta šetnje od srca grada. Bratislavski dvorac ponekad  zovu i „naopačke okrenutim stolom“, zbog karakterističnog oblika kula koje ga omeđuju. Smješten na vrhu izoliranog kamenitog brdašca, zamak se nadvija nad Dunavom i nudi predivan pogled na Bratislavu i Austriju, a za lijepog vremena, kada vjetar očisti nebo od oblaka, možete u daljini vidjeti i Mađarsku. Osobno se rijetko upuštam u istraživanje unutrašnjosti dvoraca, ali ako niste poput mene, ovdje to možete učiniti uz stručno vodstvo i nije jako skupo.

Kao što rekoh na početku, Bratislava tek treba biti otkrivena kao jedna od obaveznih turističkih destinacija srednje Europe, a ako ste već došli do Beča, bila bi velika šteta da ne sjednete u auto i samo za 45 minuta krenete u istraživanje ovog simpatičnog malog grada da Dunavu.

Njušim li ja to tvoj komentar?