Turizam

Ucrtan na mapu najprosperitetnijih gradova svijeta

MEDELLIN ŠESTI DIO

I bez obzira na to što je to „bolje sutra“ još uvijek bremenito kompleksnim društvenim i političkim problemima, Kolumbija je neupitno, zadnjih desetak godina, doživjela procvat zajedno s Medellinom koji je danas neprepoznatljiv u odnosu na svoju vrlo blisku prošlost.

U veljači 2013. godine, Urban Land Institute proglasio je Medellin najinovativnijim gradom na svijetu zbog svog iznimnog napredaka u politici, obrazovanju i općenito društvenom razvoju. U istoj godini, proglašen je i najpoželjnijom destinacijom korporativnog poslovanja u Južnoj Americi, a osvojio je i prestižnu nagradu za urbanizam Veronica Rudge, za projekt integralnog razvoja koju dodjeljuje Sveučilište Harvard.

Najnovija istraživanja o globalnom statusu „pametnih gradova“ Medellin vide kao jedan od najboljih za život u Južnoj Americi, dijeleći prvo mjesto sa Santiagom u Čileu i Barcelonom i Lisabonom u Europi. Napori u promicanju strategija i inovacija u urbanim rješenjima Medellín su u vrlo kratkom vremenu ucrtali na mapu najprosperitetnijih gradova svijeta.

Medellinski metro, san ovog grada još od sredine prošlog stoljeća, postao je ponos i simbol borbe za napredak i normalan život. Transportna infrastruktura koja se ne odnosi samo na metro već i brojne autobusne linije i takozvane metro-žice koje svojim visećim gondolama povezuju siromašne kvartove na brežuljcima s donjim gradom, pomogla je smanjiti društvenu nejednakost i socijalno isključivanje.

Mnogi prostori i mjesta koji su nekada bili poznati kao poprišta užasnih zločina pretvoreni su, kao simbolički čin zaokreta, u prostore raznih kreativnih i umjetničkih praksi, javne biblioteke, ekološke parkove i obrazovne centre. Čuveni zatvor koji je sam za sebe dao izgraditi Pablo Escobar danas je škola, a njegovo imanje, na koje je iz objesti dovlačio egzotične životinje iz Afrike, pretvoren je u tematski park za djecu.

Nekada najsmrtonosniji grad na svijetu danas se smatra sigurnijim od Detroita, Baltimorea ili New Orleansa, a sve veći broj turista jasan je znak da se imidž Medellina polako mijenja. Zahvalnost njegovih stanovnika prema strancima koji se odluče ovdje doći nevjerojatna je. Jedan od brojnih trgova u centru Medellina na koje su donedavno padale bombe, uvijek je prepun posjetiocima, a krase ga 23 ogromne brončane skulpture koje je Fernando Botero, vjerojatno najpoznatiji kolumbijski umjetnik rođen u Medellinu, poklonio Muzeju Antiochia.

Malo dalje, na Trgu San Antonio, nalazi se također jedan od njegovih najpoznatijih radova. Ovdje su teroristi 1995. godine ubili 23 civila, uključujući i nekoliko djece, a Boterova čuvena skulptura Pajaros de paz (Ptica mira) teško je oštećena. Botero je kasnije inzistirao da polu raznesena ptica ostane na trgu kao spomenik mrtvima, ali je odmah pored nje postavio novu, identičnu skulpturu ptice, kao simbol oporavka i nove nade za Medellin i njegove ljude.

Njušim li ja to tvoj komentar?