Turizam

Krakow – najzanimljivije turističko odredište u Poljskoj

GRAD PUN LEGENDI

Legenda kaže kako je u doba kralja Kraka živio zli zmaj Smok Wawelski koji je rigajući vatru svakoga dana palio polja i uništavao žetve koje su hranile kraljevstvo. Kako se zmaju nije moglo stati na kraj, kralj je teška srca odlučio žrtvovati djevice iz sela ne bi li se zmaj primirio i pustio ih na miru. Međutim, jednog je dana ponestalo mladih djevica i na red je došla kćerka samog kralja. Za kralja, to je naravno bilo neprihvatljivo rješenje te je ponudio ruku svoje kćeri junaku koji uspije ubiti zmaja.

I kako to već obično biva, mnogi vitezovi i plemići poginuli su časno od zmajevog vatrenog gnjeva, dok se nije pojavio jedan siromašni mladić koji je nagovorio kralja da mu pruži priliku da sam ubije neman. Iako je njegovom visočanstvu bila sasvim odbojna ideja da jedan neugledni seljak postane mužem njegove kćeri, ipak je dopustio mladiću da pokuša, ne vjerujući zapravo da će ovaj uistinu uspjeti. Međutim, mladić bijaše domišljat i pred zmajevom spiljom ostavi ovcu napunjenu sumporom koju proždrljivi zmaj pojede u tren oka i strašno ožedni. Kako je pored njegove pećine tekla rijeka Wisla neman se nagnula nad rijeku i pila dok nije popila pola rijeke. Kad su se u zmajevu trbuhu spojili sumpor i voda on se napuhnuo i eksplodirao. I tako je Smok Wawelski umro od ruke siromašnog seljaka koji je oženio kraljevu kćer i živjeli su sretno do kraja njihovih života.

Ovo je samo jedna od priča i legendi koje se vežu za Krakow, točnije Kraljevski dvorac na njegovu brdu Wawelu u čijem se podnožju nalazi čuvena Zmajeva špilja. Danas pred ulazom u pećinu stoji brončana skulptura zmaja od 6 nogu koji riga vatru svakih 5 minuta. Magični Krakow ili kako bi Poljaci rekli Magiczny Krakow, epitet je kojim njegovi stanovnici opisuju svoj drevni grad očaran bajkama o strašnim zmajevima, alkemičarima koji jašu divovske pijetlove i vragovima koji vrebaju u labirintima pod gradom. Međutim, date li priliku ovom prelijepom gradu, otkrit ćete da ga odlikuju i mnoge druge opipljivije magije zbog kojih ga vrijedi posjetiti barem na nekoliko dana.

Iako Krakow nije prijestolnica zemlje, on je svakako njena kulturna metropola i najzanimljivije urbano turističko odredište u Poljskoj. Drugi svjetski rat ovaj je grad, stjecajem okolnosti, ostavio prilično netaknutim pa nije čudo što je početkom devedesetih, s tako sjajno očuvanom srednjovjekovnom starom jezgrom, postao nezaobilazno odredište za mnoge zapadnjake koji su odlučili otkrivati Istočnu Europu. Stari dio Krakowa prepun je prekrasnih znamenitosti, poznatih i uočljivih, ali i mnogih zanimljivih punktova koje će znatiželjnici sami otkriti ako samo malo skrenu s utabanih puteva iz turističkih vodiča. Od najčuvenijih gradskih kulturnih znamenitosti morate vidjeti senzacionalne crteže na staklu Veita Stossa koji se nalaze nad oltarom u Bazilici sv. Franje. Radi se o najvećem oltarskom gotičkom dijelu na svijetu i uistinu je impresivno.

Ako vas interesira umjetnost Nacionalni muzej je dobar izbor sa svojom opsežnom zbirkom poljske umjetnosti 20. stoljeća. Iako možda i niste čuli za većinu imena koja čine zbirku, radi se o jako intresantnom postavu koji je tim više uzbudljiv jer su djela manje izlizana komercijalnim prikazivanjima, pa imate efekt iznenađenja koji je, kad je umjetnost u pitanju, uvijek dobrodošao.  Preporučila bi svakako i posjet Podzemnom Ryneku, možda i najimpresivnijoj kulturnoj atrakciji u gradu. Otvoren uz ogroman interes javnosti u rujnu 2010. godine, ovaj hi-tech, multimedijalni muzej vodi posjetitelje četiri metra ispod površine glavnog gradskog trga u istraživanje nedavno iskopanih srednjovjekovnih trgovačkih štandova. Muzej zapravo nudi uvid u cjelokupnu gradsku povijest, od prvih naseljenika pa sve do smrti Pape Ivana Pavla II. Zbog popularnosti muzeja, kao i činjenice da postoji ograničenje na samo 300 ljudi koji ga mogu posjetiti u isto vrijeme, ulaznice treba kupiti unaprijed kako bi izbjegli duge redove.

A ako poželite malo kulturnog uzdizanja u avangardnoj ili barem ne baš do kraja mainstream maniri, prijeđite rijeku u kvart Podgorze, koji je nekada predstavljao tužni židovski geto pod kontrolom nacista, ali je u međuvremenu doživio preporod koji se, doduše, odvijao sporo, ali danas se smatra kvartom s najviše razvojnog potencijala. U Podgorzu potražite Szarmach galeriju, jednu od najboljih privatnih izložbenih prostora u zemlji, Drukarnia Jazz klub sa sjajnim programom (ovdje možete čuti sastave koji kombiniraju jazz sa klezmerom – tradicionalnom židovskom muzikom) i obnovljenu Schindlerovu tvornicu. U 2010. godini tvornica Oskara Schindlera ponovno je otvorena za javnost kao muzej svjetske klase. Priča o Schindleru i njegovim zaposlenicima dobro je poznata mnogima još od 1993. kada je Steven Spielberg snimio svoj čuveni film Schindlerova lista koji je gotovo u cijelosti snimljen u Krakovu. Danas je u obnovljenoj tvornici-muzeju stalno postavljena izložba pod naslovom –  Kraków Tijekom nacističke okupacije 1939-1945. Odlazak u ovaj muzej zasigurno neće biti najlepršavijih dva sata u vašem životu, ali mnoga intenzivna i vrijedna iskustva u životu to nisu, pa svakako preporučujem da mu posvetite malo svog vremena i pažnje.

Njušim li ja to tvoj komentar?