Turizam

Madrid ima stanovitu dozu privlačne ozbiljnosti

ŠPANJOLSKA PRIJESTOLNICA

U Madridu sam bila dva puta u razmaku od nekoliko godina i bili su to, na neki način, susreti s dva potpuno različita grada. Prvi put primio me, od početka do kraja, zlatni, suncem okupani Madrid, a tijekom mog posljednjeg posjeta, kiša me nije ostavljala na miru od jutra do mraka, i tako svaki dan. Ali baš svaki.

Moram priznati da me to u početku prilično frustriralo, iako mi je tanka žuta kabanica kupljena kod Kineza omogućila slobodnije kretanje – barem onda kada je kiša samo lagano sipila – ali ubrzo sam se pomirila sa sudbinom i odlučila, ovog puta, ozbiljnije istražiti natkriveni Madrid. A natkriveni se Madrid, srećom pokazao, u najmanju ruku, barem jednako uzbudljiv kao i onaj koji živi na ulici. Ok, sve je uglavnom ljepše kad su vam neophodne sunčane naočale, ali hoću reći, u ovako uzbudljivom gradu ni sivo nebo ne može vas spriječiti da se uistinu sjajno provedete.

Mnogi će vjerojatno tvrditi da je Barcelona najatraktivnija španjolska turistička destinacija, i ne mogu reći da me čudi zašto. Međutim, Madrid, kao prijestolnica zemlje, ima stanovitu dozu ozbiljnosti koju razigrana katalonska metropola nema, a zrelost može biti itekako privlačna, pogotovo onda kada je odlikuju otvorenost i strastvenost – osobine koje neupitno krase ovaj kozmopolitski grad. Madrid slovi za jedno od najgostoljubljivijih mjesta na svijetu u kojem se zaista lako osjećati kao kod kuće, čak i onda kada ne govorite prekrasni španjolski jezik, pa zato i ne čudi njihova tako često izgovarana fraza – ako si u Madridu, onda si iz Madrida!

Iako možda i nema baš svima prepoznatljive simbole poput Eiffelovog tornja u Parizu, Sagrade Familie u Barceloni, Koloseuma u Rimu ili kosog tornja u Pisi, vizualna kulisa ovog grada impresivan je spoj različitih graditeljskih stilova koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Bogata povijest arhitekture – od srednjovjekovnih dvoraca i kraljevskih palača, ekstravagantnih baroknih zdanja i bisera kasne renesanse, pa do progresivnih suvremenih arhitektonskih rješenja i monumentalnih trgova – Madrid čini uistinu prelijepim gradom, pa čak i onda kada je hladan i siv. Istražiti interijere čuvenih građevina poput Kraljevske Palače, Katedrale Santa Maria, Kraljevskog kazališta, Nacionalne biblioteke, Palače Cibeles ili Bazilike sv. Franje, može biti jako romantično baš kada vani pada gusta, teška kiša.

A kiša bi možda mogla, čak i one koji nisu zagriženi ljubitelji umjetnosti, natjerati da se neočekivano kulturno uzdignu, što u Madridu ne samo da nije nikakav problem, već postoji dobra šansa da će se i oni indiferentni otvoriti za sasvim neočekivane umjetničke doživljaje i iskustva. Artistički pedigre španjolske metropole posjeduje rijetko koji grad u svijetu i mnogi ga odlučuju posjetiti baš zato da bi vidjeli neka od najpoznatijih umjetničkih dijela iz različitih povijesnih epoha. Prošetate li poznatim bulevarima Paseo del Prado i Paseo de Recoletos naići će te na mnoge renomirane umjetničke institucije, između ostalog i na takozvani „Zlatni umjetnički trokut“ koji čine tri čuvena muzeja: Prado, Reina Sofia i Thyssen-Bornemisza. Iako se uglavnom najbolje zabavljam u muzejima moderne i suvremen umjetnosti, moram reći da je Prado jedan od najimpresivnijih muzeja koje sam ikad posjetila i kojem bi se uvijek rado vraćala. Radi se o kolekciji španjolske nacionalne umjetnosti u periodu od dvanaestog do ranog devetnaestog stoljeća koja predstavlja remek- djela slikarskih genija poput Diega Velasqueza, Francisca de Goye i El Greca. Čak i ako niste detaljnije upoznati sa slikarstvom sedamnaestog stoljeća vjerojatno će te prepoznati Velasquezovo monumentalno ulje na platnu – Las Meninas – koje se smatra najvećim slikarskim ostvarenjem španjolskog baroka.

Reina Sofia također je nacionalni muzej, ali isključivo izlaže umjetnost dvadesetog stoljeća. Svi koji vole moderni umjetnički izraz beskrajno će cijeniti njegov bogati postav. Tamo će te naići na neka od najpoznatijih i najutjecajnijih dijela Pabla Picassa, Salvadora Dalia, Joana Miroa, Juana Grisa i ostalih uspješnih španjolskih modernista, i iako inozemnih slikara u ovom muzeju nema pretjerano puno i samo pogled na po koje djelo Kandinskog, Magrittea, Ernsta, Kleea, Moora ili Rivere zasigurno će vam uljepšati dan. Međutim, trenutak koji će vam se možda i zauvijek urezati u pamćenje, kao što je to sa mnom bio slučaj, onaj je kada na dnu jednog hodnika zamaknete u desno i po prvi put u životu ugledate veličanstvenu Picassovu Guernicu. Ovo impozantno gigantsko platno, poetični antiratni manifest, ostavit će vas u čudu i bez riječi, jer snaga ove žive slike nemjerljiva je s bilo kakvom kataloškom reprodukcijom koju ste imali prilike do tada vidjeti. Ako mene pitate, u Madrid se isplati doći samo radi tog iskustva.

Posljednji krak Zlatnog trokuta – Muzej Thyssen Bornemisza – dobio je ime po svom osnivaču Baronu Thyssenu i predstavlja jednu od najvećih privatnih umjetničkih kolekcija na svijetu. Impozantni stalni postav sadrži više od 1600 djela najistaknutijih slikara u periodu od trinaestog do dvadesetog stoljeća. Thyssen je možda  najbolji izbor za one koji vole od svega po malo, ili ako baš i niste veliki ljubitelji baroknog ili renesansnog slikarstva možete preskočiti Tintoreta i Rembrandta i krenuti direktno prema Monetu, Renoiru, Degasu, Lautrecu, van Goghu, Munchu i ostalim velikanima kasnog devetnaestog i dvadesetog stoljeća.

A kad vas sva ta silna umjetnost uzdigne dovoljno visoko, a noge vam počnu klecat od ugodnog umora, otvorite još jednom svoj kišobran i odšetajte do jedne od najljepših natkrivenih tržnica u Europi – Mercado de San Miguel. Smještena u samom centru grada, ostakljena sa svih strana i prelijepo osvijetljena noću, ova je tržnica s godinama postala centar kulinarske kulture grada. Iako je zadržala i identitet tradicionalne tržnice, radi se o mjestu s modernim pristupom gastronomiji – osim što nudi visoko kvalitetne produkte koje kupite i nosite kući ovdje možete jesti i tog trena, pred vama spravljene specijalitete impresivno bogate i raznovrsne španjolske kuhinje. Sjednite na barsku stolicu, naručite nekoliko božanstvenih tapasa, čašu nekog prozračnog domaćeg vina i završite svoj kišni dan sa stilom!

Njušim li ja to tvoj komentar?