Turizam

Bordeaux je danas dinamičniji, življi i uzbudljiviji no ikad!

CIJENJENA VINSKA REGIJA

Bordeaux već dugo vremena kotira kao jedna od najcjenjenijih vinskih regija u svijetu u koju, svi oni koji obožavaju vina i znaju ili žele naučiti nešto više o njemu, sanjaju doći barem jednom u životu. Međutim, velikim dijelom dvadesetog stoljeća ovaj se grad smatrao pomalo zatvorenim, ukočenim i tradicionalnim, kao da je zapeo u vremenu koje mu ne da naprijed, pa ga je takva reputacija donekle izolirala kada je u pitanju turistički interes koji se ne odnosi isključivo na elitne i ekskluzivne vinske ture.

Srećom, posljednjih petnaestak godina sve se to itekako promijenilo, pa je Bordeaux danas dinamičniji, življi i uzbudljiviji no ikad. U posljednjem desetljeću i pol vizija njegovog gradonačelnika Alaina Juppéa, koji je pješacima poklonio široke gradske bulevare, restaurirao mnoge neoklasične arhitektonske objekte, izgradio visoko–tehnološke sisteme javnog prijevoza i revitalizirao industrijske dokove, unaprijedila je život stanovnika grada i otvorila nevjerojatne mogućnosti turističkog razvoja. Upravo iz tog razloga u ovom trenutku Bordeaux slovi za jednu od najpopularnijih destinacija u Francuskoj, u koju hrle mnogi koji žele uživati u izvrsnoj hrani, vrhunskom vinu i brojnim kulturnim sadržajima kojih ovdje zaista ne manjka.

S obzirom na to da se ovdje gotovo sve vrti oko vina, ne iznenađuje naročito što je jedan od zaštitnih znakova grada upravo muzej posvećen toj dionizijskoj tečnosti. U impresivnom, modernom arhitektonskom zdanju,  La Cité du Vin, zamišljenom kao ogromni, zlatni vinski dekanter koji se presijava na obali rijeke Garonne, možete zaroniti u kompleksni svijet vina na nevjerojatno zabavan način. Stalna postava muzeja vodi vas na putovanje kroz vrijeme i prostor, otkrivajući čaroliju vina u svim njegovim univerzalnim, civilizacijskim i kulturnim dimenzijama. Izoštrite svoja osjetila i otkrijte njegov utjecaj na brojne svjetske civilizacije i regije kroz povijest, geografiju, geologiju, enologiju i umjetnost, kao izvora vječne inspiracije u prošlosti i sadašnjosti. Digitalni vodiči provest će vas kroz 20 različitih tematskih sekcija koje pokrivaju sve, od uzgoja vinove loze, upoznavanja sorti grožđa i starih tehnika proizvodnje do suvremenih vinskih trendova 21. stoljeća. Obilazak završava uz čašu vina  ili soka od grožđa za djecu u panoramskom vinskom baru s monumentalnim, 30 metara dugačkim barom, i lusterom napravljenim od recikliranih boca vina.

A kad završite s ovom uistinu impresivnom prezentacijom svijeta vina, odšetajte do možda i najzabavnije atrakcije u Bordeauxu. Mirroir d’ Eau, koji se nalazi nasuprot veličanstvene Palais de la Bourse, neka je vrsta neobične fontane, tj. radi se o najvećem reflektirajućem bazenu na svijetu. Pokriva površinu od 3450 kvadratnih metara crnog granita koji se pretvara u ogledalo u vodi i pruža sate i sate zabave u toplim sunčanim danima, kada su odrazi na tankom, napetom sloju vode uistinu zapanjujući. Da bi bilo još zabavnije, svakih 23 minuta iz vode počinje prštati para koja tijekom 3 minute stvara efekt magle, pa refleksije postaju još neobičnije. Smješten između Garonne i prekrasnih fasada iz 18. stoljeća, Mirroir d’ Eau je dospio na popis UNESCO-ove suvremene svjetske kulturne baštine i mjesto je u Bordeauxu koje se najviše fotografira.

A ako ste već obišli poneki europski grad pa vam je pomalo dosta drevnih građevina, antičkih ostataka, neo-gotičkih, bizantinskih ili renesansnih crkvi, dozvolite sebi da napravite kompromis pa preskočite unutrašnjost katedrale u Bordeauxu, ali ipak otiđite pogledati njen čuveni zvonik Tour Pey Berland. Izgrađen odvojeno od glavne strukture crkve, zbog straha da bi njihova zvonjava mogla dovesti do slabljenja statike, popnete li se do njgovog vrha, dočekat će vas impresivan pogled na jata ptica koje oblijeću nepregledno crvenilo krovova Bordeauxa. Nemojte propustiti ovo iskustvo, jer se ulaz u toranj naplaćuje samo nekoliko eura, a fotografije koje ovdje napravite biti će zapanjujuće lijepe, čak i ako nemate mnogo fotografskog iskustva. Iako samo povremeno otvoren za turiste, zvonik svetog Michela nudi jednako fotogeničan pogled na grad pa ako vas privlače ptičje perspektive, ova vas sigurno neće razočarati.

I za kraj, svakako preporučujem posjetiti tržnicu Marche de Capucines. Na ovom je mjestu hrana više od religije – pirjana, s roštilja, pečena, kuhana na pari, pržena, dimljena, pohana,  marinirana, flambirana i tretirana svim zamislivim kulinarskim tehnikama tako da vam od samog mirisa poteku sline u ustima. A apsolutno najbolje vrijeme da posjetite ovaj hram gastronomije nedjeljno je jutro, kada za doručak možete naručiti svježe kamenice, i kako to kultura Bordeauxa zahtjeva, zaliti ih čašom laganog, bijelog vina.

Njušim li ja to tvoj komentar?