Turizam

Nije to uzalud “Pariz istočne Europe”

BUDIMPEŠTA

Živite li kojim slučajem u Zagrebu ili nešto istočnije u lijepoj našoj, zaista ne mogu zamisliti izliku koja bi vas opravdala što možda još uvijek niste posjetili Budimpeštu. A ako i sami zaključite da su te izlike samo šuplja opravdanja, već sutra možete sjesti u auto i za samo dva sata biti u jednoj od najljepših europskih metropola.

S obzirom da je Budimpešta zaista  na dohvat ruke,  čak i ako nemate dovoljno novca za hotele i jednodnevni izlet u mađarsku prijestolnicu učinit će vaš život bogatijim i ljepšim. Dok sam bila nešto mlađa i spremnija na brze evakuacije, znala sam često, sasvim neplanirano, sjesti u vlak ili auto, pa sa svojim glazbenim istomišljenicima otplesati cijelu noć u jednom od mnogih zanimljivih klubova koje ovaj grad nudi ljubiteljima elektronskih zvukova, ali i mnogih drugih stilskih žanrova. Jedan od njih meni je omiljen i zasigurno među najposebnijim u našem dijelu Europe – A38. Taj je klub zapravo brod privezan na kanalu Dunava i kada ujutro još znojni i pod dojmom odličnog provoda izađete na palubu zapaliti cigaretu (Mađari ne daju pušiti u zatvorenim prostorima), doživjet će te prekrasan, očaravajući prizor sunca koje polako počinje izranjati iz tamne, duboke vode. Da ne bi bilo zabune, u ovom klubu mogu uživati i oni koji možda preziru techno ili house, jer ima vrlo šarolik  program, od partyja, rock koncerata, punka, hip-hopa, indie glazbe itd. Budimpešta će vam, naravno, biti zanimljiva i uzbudljiva ako vas glazba baš uopće ne zanima, pa slobodno zanemarite moje prve asocijacije.

Glavni grad Mađarske, kakvim ga poznajemo danas, zapravo je nastao tek krajem devetnaestog stoljeća spajanjem dva Dunavom razdvojena grada – Budima i Pešte. Brdovit, šumom obrasli Budim, smješten na desnoj obali rijeke, miran i staložen, sa svojom elegantnom, grandioznom arhitekturom, uzvišeno gleda na pod sobom pognutu  Peštu. To kao da su dva odvojena, ali opet savršeno usklađena i međusobno ovisna svijeta, svaki sa svojim osobnošću i specifičnom atmosferom. Na južnom vrhu Dvorskog brda nalazi se čuveni Budimski dvorac koji dominira gradskim pejzažem nadvijajući se nad njim poput stražara zaštitnika. Zapravo se radi o dvorskom kompleksu mađarskih kraljeva čiji prvi dijelovi potječu još iz ranog 13 stoljeća. Prošetajte se noću oko njegovih prelijepo osvijetljenih zidina i pronađite terasu koja spaja dvorac s Ribarskom tvrđavom, okrunjenom sa sedam tornjeva, s koje se pruža fascinantan pogled preko Dunava na povijesno središte Budimpešte.

budimpesta2

Noću je otmjeno osvijetljen i poznati Lančani most okićen lavljim glavama, koji povezuje Budim i Peštu i  jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada. I brojni drugi budimpeštanski mostovi na Dunavu smatraju se  među najljepšim u Europi, s tim da je Lančani najstariji i uz njega se vežu mnoge zanimljive legende. Jedna od njih kaže kako je grof István Széchenyi, koji ga je dao izgraditi, prije otvaranja obećao kako će se baciti u rijeku ako bude pronađena ijedna greška na mostu. Grešku su, kaže anegdota, pronašli ili grofova kći ili neznani dječak, a problem je naime bio što lavovi nisu imali jezike, pa  grofu navodno nije preostalo ništa drugo nego da održi svoju riječ.

Ako ste obišli sve što ste htjeli u Budimu, prijeđite na drugu stranu Dunava da bi izbliza pogledali najveličanstvenije zdanje na Peštanskoj strani rijeke – zgradu Parlamenta. Ta monumentalna neogotička ljepotica  treći je po veličini parlament u svijetu i drugi u Europi, odmah iza onog u Bukureštu. Možete ga razgledati i iznutra, ako baš želite i uz stručno vodstvo. A kad vam dosadi sva ta arhitektura, koja ionako u jednom momentu postaje monotono ista, ili barem slična, istražite jako interesantnu pub scenu u gradu, koja jednim dijelom jako podsjeća na underground mjesta u Berlinu.

Početkom 2000.-tih dogodio se vrlo uzbudljiv preokret u noćnom životu Budimpešte. U središnjem dijelu grada otvarana su jedna za drugom, u zapuštenim stambenim zgradama i tvorničkim objektima osuđenima na propast, vrlo interesantna mjesta okupljanja alternativne budimpeštanske scene. Za njihovo uređenje korišteni s reciklirani materijali, stari odbačeni namještaj i razni interesantni predmeti. U te je projekte zaista uloženo  jako puno kreativne energije koja je na kraju rezultirala specifičnim retro identitetom tih novoosmišljenih prostora. Nazvani su rom kocsma (ruševni pubovi), i vrlo su brzo postali  jako popularni među mladima u Budimpešti.  Zanimljivo je da se često premještaju, ostaju nekoliko godina na jednoj lokaciji pa se prebace negdje u blizini osmišljavajući novu vizualnu kulisu. Nešto poput zagrebačkog Krivog puta. Ti društveni centri, osim što služe za  druženje uz alkohol, djeluju i kao kulturne platforme s filmskim klubovima, kazališnim predstavama, koncertima, izložbama i raznim kreativnim radionicama. Prvi i najpoznatiji rom kocsma zove se Szimpla Kert i ima kultni status u gradu, pa svakako preporučujem da mu date šansu.

A nakon pozitivno napetog noćnog provoda, ima li što ljepše od relaksirajućeg opuštanja u vodi?! Ako ste došli u Budimpeštu, a niste posjetili jednu od njihovih brojnih, u svijetu poznatih toplica, morat će te se vratiti uskoro samo radi toga. Najveće i najljepše terme zovu se Széchenyi i naći će te ih u istočnom dijelu Pešte, u blizini zoološkog vrta. Tamo možete ljenčariti u 15, što unutrašnjih, što vanjskih bazena i brojnim saunama različitog tipa, smještenim u raskošnim neobaroknim zgradama. Biti će vam jako interesantno vidjeti Mađare kako omotani u vodenu paru igraju šah u bazenima, sjedeći na svojim malim stoličicama bez naslona. U slučaju da ste, poput mene, u terme odlučili otići direktno nakon možda i predobrog noćnog  izlaska, pripazite na tlak, jer su temperaturne razlike ponekad vrlo velike, posebno ako je vani zima.

Budimpeštu ne zovu uzalud Parizom istočne Europe. Zaletite se za vikend u ovaj predivan grad u uvjerite se sami da romantika ne živi samo u Francuskoj!

Njušim li ja to tvoj komentar?