Turizam

Kozmopolitsko čudo beskrajnih mogućnosti

KIŠOVITI LONDON

Pakirate se za London? – ponesite kabanicu! Znam, ne trebam vam ja  da vam to kažem, ali ipak – ponesite kabanicu!

London je čuven po mnogo čemu, o tom gradu superlativi pršte na sve strane, ali eto ima ta, pa recimo sitnica, koja ipak malo kvari reputaciju njegovog visočanstva – naime, stalno pada kiša.
Ok, ne baš stalno, ali od tri puta kada sam posjetila Britansku metropolu, dva sam uglavnom provela skakućući od nadstrešnice do nadstrešnice, zavrćući nogavice da ih ne natope slivovi vode niz pločnik. Oni koji u Londonu žive na to se ni ne obaziru, njima je kišobran već postao produžetak ruke pa im ni ne pada na pamet da se žale na vremenske (ne)prilike, ali nama turistima, s vremena na vrijeme, to baš može ići na živce. Kad sam bila mlađa, mislila sam kako je to grad u koji želim odseliti i sigurno u tome nisam bila usamljena jer mnogi sanjaju da bar neko vrijeme provedu u tom kozmopolitskom čudu beskrajnih mogućnosti, ali dans su mi prioriteti ipak malo drugačiji pa mi  sunce ipak znači više od recimo Fabrica ili Egga – svjetski poznatih klubova u kojima se čovjek može nezaboravno dobro provesti. Al’ što da se radi, nitko ne može imati baš sve po svačijim kriterijima pa tako ni grandiozni, skoro pa savršeni London.

london

Stavimo li na stranu kišu koja ponekad ometa nonšalantno šetuckanje po gradu, London je zaista totalno cool! On nije samo najvažnija Europska metropola već je i u globalnom kontekstu, i kulturno i financijski, jednako važan kao i New York s kojim ga često rivalski uspoređuju. Ovaj grad ima poseban tip energije koju zapravo nigdje drugo nisam osjetila jer je specifična i baš njemu svojstvena. Nisam sasvim sigurna ni kako bi je precizno opisala jer je kompleksna i satkana od brojnih kontradikcija, ali kad provedete neko vrijeme tamo znat će te dobro o čemu pričam. Jedna od takvih proturječnosti interesantna je istovremenost napetosti i ležernosti koja oblikuje život Londončana. S jedne strane to je energija iznimno brzog i hektičnog života koja se najbolje ogleda u ritmu londonskog Undergrounda, tj. metroa, gdje se čini kako baš svi treniraju za Olimpijske igre u disciplini brzog hodanja i to onako, bez pardona. Da bi što prije ušli ili izišli iz tubea gazit će i preko mrtvih, pa će te bez problema razaznati tko je tu samo turist, a kome je u Londonu prebivalište. Vrlo sličan dojam užurbanosti i permanentne hitnosti zapljusnut će vas i na svim poznatim, najfrekventnijim londonskim ulicama poput Shaftesbury Avenue, King’s Road, Abbey Road, Baker Street ili Piccadilly Circus. Jedna od takvih zasigurno je i čuveni Oxford Street koji u svako doba dana djeluje poput užurbanog mravinjaka kroz koji dnevno procirkulira na desetke tisuća ljudi.

Prometni inženjeri posljednjih su godina bili vrlo zaokupljeni problemom rekonceptualizacije njegovog najvećeg raskršća ne bi li pomicanjem pješačkih prelaza, postavljanjem ograda i izmjenama na postojećim nogostupima ovaj prostor učinili prohodnijim. S druge strane, London ima i privlačnu, nonšalantnu ležernost, koju će te, sigurna sam, prepoznati kao dio njegovog unikatnog šarma. Njegovi stanovnici nakon napetog radnog dana vrlo se rado opuštaju, ne samo u danima vikenda, već je običaj i tijekom tjedna nakon posla popiti par pivi u prekrcanim kvartovskim pubovima. Iako ih bije glas da su arogantni i hladni, vjerujete mi, Britanci su jako druželjubivi, pa ako na putovanjima volite upoznavati lokalne ljude neće vam bit problem uči u spiku i dobiti poneki insajderski tip.

Ako ste kojim slučajem obavili kupnju u Oxford Streetu, jednoj od najpoznatijih shopping ulica na svijetu, pa se poželite malo opustiti od napornog prebiranja po vješalicama i iscrpljujućeg sparivanja boja, odšetajte samo par minuta do Sohoa. Soho je mnogima omiljeni londonski kvart, a i sama, također, volim provoditi vrijeme u tom najljepšem dijelu West Enda. Čitav Soho, uzduž i poprijeko, možete prepješačiti u sat i pol vremena jer se radi o površinom vrlo skromnom distriktu, ali njegovi zabavni i raznovrsni sadržaji, skoncentrirani i zgusnuti u tako malo kvadrata, sigurno će vas ponukati da se u njega stalno iznova vraćate. Nekad pretežno poznat po seks industriji, danas je jedan od centara londonske dokolice u kojem možete pronaći što god vam srce poželi. Ako vam je stalo do kvalitetne, organske kave Fernandez&Wells će vas oduševiti ne samo kavom već i super ugodnim stilskim interijerom, a posebno preporučujem da se proba njihova izvrsna portugalska torta (Pasteis de Nata). Ozbiljnu posvećenost pripremi kave pronaći će te i u Cafe Speakeasy i Store St. Espresso, pa ako niste jedni od onih kojima je svejedno kakvu kavu piju obavezno ih potražite na karti. Oba su mjesta jako fancy i imaju vrlo ugodno osoblje. A kad zađe sunce vjerojatno će te biti zbunjeni količinom barova koji vam stoje na raspolaganju, pa da vam malčice suzim izbor predlažem ljubiteljima koktela da se uspnu na barsku stolicu Terminija, a vinoljupcima French House koji ima zavidnu vinsku kartu sa relativno pristupačnim cijenama.

London je fascinantan kozmopolitski velegrad koji ni oni koji se rode i umru u njemu ne mogu nikada baš u cijelosti istražiti. Gotovo svaki dio grada, svaki kvart ili samo jedan dio nekog distrikta ima svoje posebnosti i intrigantne aspekte o kojima bi vrijedilo opširnije pisati pa zato u nekim od budućih blogova čitajte više o East Endu, Notting Hillu, Hyde Prku, Camdenu, Greenwichu ili meni omiljenom Brixtonu.

Njušim li ja to tvoj komentar?