Turizam

Impresivni pejzaž beskrajne bjeline nad koji se nadvija moćna Puna

TILCARA DRUGI DIO

Tilcara je najpoznatije iako ne i najveće mjesto smješteno u čuvenoj Quebradi de Humahuaca. Quebrada de Humahuaca je uska planinska dolina u pokrajini Jujuy u sjeverozapadnoj Argentini, koja cijelom svojom dužinom, od oko 155 kilometara, prati tok rijeke Rio Grande, koja tijekom zime gotovo sasvim iščezne. Sa zapadne i sjeverne strane obrubljena je Altiplanom, drugom najvećom planinskom visoravni na svijetu, na istoku se smjestila podno obronaka Andi, a na jugu se proteže prema takozvanim Toplim dolinama - Valles Templados.

Uz Tilcaru u dolini se ugnijezdilo više sela i gradića od kojih su najpoznatiji Purmamarca, Maimara i Humahuaca po kojoj je dolina i dobila ime i koja će biti zadnji gradić koji ćemo vidjeti prije nego se otisnemo na jednomjesečno putovanje Bolivijom.

Riječ „quebrada“, što u doslovnom prijevodu znači “slomljena” označava duboku dolinu ili klanac. Zbog specifičnog geografskog položaja koji spaja Altiplano i nizinske predjele ova je plodna regija uvijek bila raskrižje gospodarske, društvene i kulturne komunikacije. Brojni, izuzetno vrijedni arheološki nalazi, dokazuju da su na ovom području prije 10.000 godina, bila formirana prva naselja lovca-sakupljača. Krajem petnaestog stoljeća ova su čudesna prostranstva osvojile Inke i učinile ih dijelom svog kraljevstva, a tu su i ostali sve do dolaska španjolskih kolonizatora. Sto godina nakon što je narod Inki naselio dolinu, bez obzira na žestok otpor, bili su poraženi od konkvistadora koji su područje koristili za povezivanje rudnika srebra u Boliviji i Atlantskog oceana kojim je teret pristizao do Europe.

Quebrada de Humahuaca je stavljena na UNESCO-ov popis svjetske baštine zbog svoje kulturne i povijesne važnosti, ali i zbog njene čudesne ljepote zbog koje u ove krajeve uglavnom i dolaze oni koji putuju Argentinom. Tilcara je arhitekturom tipičan kolonijalni gradić, pravilno ucrtanih, uglavnom prašnjavih ulica i niskih kuća koje ih obrubljuju, ali ono što zaista oduzima dah je scenografija u koju su ucrtana sva ta sela, među njima i Tilcara. Dramatični planinski pejzaži ovdje su najposebnija turistička ponuda. Rečeno nam je da za najatraktivnije fotografije iz razglednica odemo u obližnje selo po imenu Purmamarca, pa smo tako i uradili i nismo požalili.

Ono što smo tamo vidjeli uistinu je fascinantno remekdjelo majke prirode. Selo je smješteno između rijeke Purmamarca i Cerro de los Siete Colores, u prijevodu „Brdo sedam boja“ koje se u svojim raznobojnim sedimentnim slojevima nadvija nad jednostavne smeđe, zemljane kuće. Gdje god pogled seže okružile su nas gole, raznobojne stijene i na trenutak iskustvo je postalo sasvim nadrealno, kao da ssmo se našli u sred izmaštane fantazije. Prije nego ćemo se uputiti u Iruyu, malo, izolirano selo ukopano visoko u planine Altiplana, odlučili smo pogledati i takozvani Salinas grandes tj. Veliki salar.

Na visini od 3500 metara, na području od 500 km2 prostire se slana pustinja, impresivni pejzaž beskrajne bjeline nad koji se nadvija moćna Puna. Iako ćemo desetak dana kasnije hodati čuvenim bolivijski Salarom de Uyuni, najvećom bijeom pustinjom na svijetu, Salinas Grande uvijek će mi ostati u posebnom sjećanju, kao prvi susret s ovim nadrealno čudesnim prirodnim fenomenom.

 

 

 

Njušim li ja to tvoj komentar?