Turizam

Impresivna snaga vode koja protiče kroz srce povijesne jezgre

PRAG U DUGOM SJEĆANJU

Prag je definitivno jedan od  gradova koje obavezno treba upisati na listu onih koje, bez imalo sumnje, treba vidjeti za života, a s obzirom na njegovu relativnu blizinu, to vam zasigurno neće biti mission impossible. Osobno sam ga posjetila nekoliko puta, od kojih mi je posljednji ostao u posebno lijepom sjećanju.

Naime, u proljeće 2011., u Pragu je imao koncert jedan od najvećih živućih jazz pijanista, čovjek koji je svirao klavir na gotovo svim najvažnijim albumima koje je snimio čuveni John Coltrane i koji je svojim specifičnim, inovativnim odnosom prema svom instrument konstantno mijenjao lica jazza. McCoy Tyner se 6.4. te godine, na moju neizmjernu sreću, popeo na pozornicu male, intimne dvorane u raskošnom Praškom Dvorcu, i odsvirao jedan od najljepših koncerata koje sam ikad čula. Iako već u poznim godinama, toliko nesiguran na nogama da ga je trebalo dovesti do klavirske stolice, Tynerovi su prsti, kao i prije četiri desetljeća, virtuozno vodili njegov kvartet, ovog puta kroz prekrasne zvučne slike u impresionističkoj maniri Claudea Debussya. Svakoj osobi kojoj jazz nešto znači (a oni kojima znači najčešće su njime opsjednuti), čuti McCoya Tynera predstavlja izuzetno važan trenutak u životu, pa će, između ostalog i zbog toga, Prag uvijek imati posebno mjesto u mom srcu.

Kao i mnogim drugim gradovima organiziranim oko rijeke i Pragu moćna snaga vode koja protiće kroz srce njegove povijesne jezgre, daje poseban karakter, energiju svježine i protočnosti, svojstvenu samo mjestima koja žive na brzoj vodi. Pustite li pogled niz Vltavu, ispresijecanu prekrasnim srednjovjekovnim mostovima, nećete moći, a da ne čujete u svojoj imaginaciji jednu od najizvođenijih simfonijskih poema romantizma koja nosi ime ove rijeke u čiju je čast napisana. U vrijeme dok je Bedrich Smetana komponirao Vltavu, patio je od teških glavobolja uzorkovanih bolešću koja će u jednom trenutku rezultirati potpunom gluhoćom. Duge šetnje uz obalu, koje su mu pomagale da se nosi sa svojim tegobama, inspirirale su skladatelja da uvrsti njezin glazbeni portret u seriju simfonija poznatih pod nazivom Moja Domovina.

Danas su šetnice uz Vltavu jako lijepo uređene, s brojnim kafićima i restoranima smještenim na splavovima, pod mostovima ili u hladu divljih vrbi koje nenametljivo izranjaju iz rijeke. U vrijeme ljetnih vrućina poseban je gušt u nekom od njih popiti jedno od brojnih poznatih čeških piva, dok se hladite na povjetarcu koji gotov uvijek lagano mreška površinu čiste vode. Ako ste ljubitelji piva, Prag će za vas biti raj na zemlji i odlično će te se uklopiti u lokalnu kulturu jer njegovi stanovnici, kažu statistike, piju najviše piva na svijetu.

prague

Jedna od tih zelenih šetnica vodi i u podnožje čuvenog Karlovog mosta, koji nosi ime u čast kralju Karlu IV. Taj je povijesni most najstariji u središnjoj Europi, a do 1870. godine su ga zvali Praškim ili Kamenim mostom. Osim njegove drevnosti interesantnim ga čini i činjenica da zapravo nije potpuno ravan. Namjera takve neuobičajne konstrukcije bila je zaštiti grad od potencijalnih osvajača tako da im se oteža nesmetan pogled na gradske zidine. Također,  legenda kaže, pošto je kralj bio opsesivni numerolog, da je, ne slučajno, za datum izgradnje odabrao  9.7. 1357. godine, u 5 sati 31 minutu.  Kada se poredaju sve znamenke iz datuma dobije se simetričan niz neparnih brojeva – 1 3 5 7 9 7 5 3 1. Obavezno prošetajte mostom, po mogućnosti rano ujutro ili kasnije uvečer, jer gužve znaju biti nesnosne, a osim što možete razgledati tridesetak kipova i statua koje ga krase, možda vam se posreći pa dobijete priliku čuti svirku izvanrednih praških uličnih svirača.

U blizini Karlovog mosta možete vidjeti još jednu, ovog puta, nešto drugačiju turističku atrakciju. Za vrijeme osamdesetih, kada je sve više raslo političko nezadovoljstvo tadašnjim režimom, John Lennon, kao nosioc poruke mira i slobode, predstavljao je za mlade češke pobunjenike simbol revolta i subverzije. Na jednom gradskom zidu počeli su ispisivati njegove stihove i političke parole, ali i sasvim osobne stavove i osjećaje koji su odražavali želju za promjenom. 1998. godine Vlada je prebojala zid, međutim običaj je i dalje živ i zdrav jer ljudi su jednostavno nastavili pisati i crtati po njemu, pa zid danas opet izgleda isto kao nekad te stoji i dalje kao snažan simbol i podsjetnik na ne tako davnu burnu prošlost.

S lijeve strane Vltave istražite Malu Stranu, poznatu baroknu četvrt raskošne arhitekture i uskih, romantičnih, kamenih uličica s brojnim restoranima, dućančićima, suvenirnicama i pivnicama. Mala Stana spaja se sa Hradcany distriktom, povijesnim dijelom grada kojim dominira čuveni dvorac Pražsky hrad. Radi se o najvećem drvenom dvorcu na svijetu, koji je osim turističke atrakcije ujedno i dom predsjednika Češke Republike. Zanimljiva trivija kaže kako su upravo Rolling Stonesi zaslužni za to što je danas taj dvorac tako prekrasno osvijetljen. Poznati rokeri bili su među prvima koji su svirali u Pragu nakon Baršunaste revolucije 1989. godine i za vrijeme svog boravka u gradu družili su se sa tadašnjim Češkim predsjednikom Valcavom Havelom. Navodno su Stonesi u jednoj prilici izrazili žaljenje što to monumentalno zdanje nije moguće lijepo vidjeti tijekom noći, a kako je Havel tada imao ozbiljnijih stvari za razmišljanje i nije se imao kad baviti takvim trivijalnostima, bend je odlučio platiti 32 000 USD i angažirati svog majstora rasvjete da dizajnira osvjetljenje dvorca. Mislim da ova priča nikad nije službeno potvrđena, ali svakako je zgodna anegdota.

Odlučite li se posjetiti Prag, što svakako toplo preporučujem, pokušajte si osigurati barem nekoliko dan, jer iako se ne radi o jako velikom gradu, njegovi sadržaji toliko su bogati i raznovrsni da, koliko god vremena imali na raspolaganju, neće vam biti dosta.

Njušim li ja to tvoj komentar?