Turizam

Gusari su ga dva puta palili, ali grad je izuzetno dobro očuvan

CARTAGENA DRUGI DIO

Kolumbijska Cartagena, jer ima jedna i u Španjolskoj, po kojoj je ova i dobila ime, grad je koji se s lakoćom obožava i to nam je bilo jasno iste sekunde kada smo je susrele. Cartagena de Indias, kako glasi njeno puno ime, jedan je od najimpresivnijih gradova Južne Amerike, kraljica Kariba koja u trenu razoružava ljepotom i atmosferom romantične bajke.

Izuzetno dobro očuvan i restauriran stari grad omeđen je s 13 km dugim kamenim zidinama i tvrđavom izgrađenom da bi se spriječili nekada davno učestali gusarski napadi. Dva puta ga je palio poznati gusar Sir Francis Drake, a mnogi i prije i poslije njega. Od 1984. godine tvrđava i zidine pod zaštitom su UNESCO-a, kao vrijedna svjetska kulturna baština.

Grad je osnovan 1533. godine i za vrijeme Španjolskog kolonijalnog carstva igrao je vrlo važnu ulogu u ekspanziji španjolske imperijalne vojne i trgovinske dominacije. Danas, nasljeđe izuzetno atraktivne kolonijalne arhitekture i promišljanja prostora koje se tako impresivno prezentira u staroj jezgri najveća je vrijednost Cartagene, jer privlači ogroman broj turista iz cijelog svijeta, tijekom cijele godine. Uske, kamene ulice obrubljene prekrasnim šarenim kolonijalnim kućama obraslim u đirane i bugenvilije izazovna su kulisa za svakog posjetioca s fotoaparatom.

Ovdje je gotovo nemoguće napraviti dosadnu fotografiju. Na prekrasnim trgovima povezanim labirintom uličica svakodnevno svoje rukotvorine, knjige ili voće i povrće nude ljubazni prodavači koji, ako govorite španjolski, rado razgovaraju sa znatiželjnim strancima. U starom gradu i u kvartu koji se zove Getsemani, u kojem je rođen magični realizam čuvenog Gabriela Garcie Marqueza, nalaze se fini barovi, restorani, galerije i muzeji koji odražavaju energični i moderni karakter grada.

S impresivne tvrđave koja čuva staru jezgru, kroz jarbole i jedra starih drvenih jedrenjaka koji asociraju na davna vremena gusara i kraljevskih guvernera, puca pogled na dio grada izrastao na poluotoku Bocagrande ili u prijevodu Velika usta. Bocagrande obrasla je visokim, modernim neboderima u kojima žive boljestojeći stanovnici Cartagene. Tu su smješteni i luksuzni hoteli, a uz dugačke plaže načičkani su barovi i klubovi u kojima se uglavnom opuštaju mladi hipsteri i gringosi srednje klase.

Pijesak je ovdje vulkanskog porijekla, pa more u zaljevu ima pomalo mutnu, zelenkastu moju. Međutim, Cartagena ima i predivne, azurno plave uvale s pijeskom bijelim poput pamuka. Na žalost, ovog puta taj si luksuz nismo mogle priuštit, jer cijene glisera koji voze na takve plaže, poput Playe Blance iliti Bijele plaže, baš i nisu za naš džep.

 

Njušim li ja to tvoj komentar?