Turizam

Kolijevka čudesne kreativnosti u Italiji

RENESANSNA FIRENCA

Mislim da neću pretjerati ako kažem da je Firenca jedan od najvažnijih gradova naše civilizacije. Jedan od onih koji su odigrali tako važnu ulogu u evoluciji našeg pogleda na život da je danas teško zamisliti svijet bez svega onog što mu je Firenca dala, i u materijalnom i u duhovnom smislu. Smještena u srcu Toskane, jedne od najljepših europskih regija, poznate po pejzažima oslikanim brdovitim vinogradima iza kojih tonu krvava sunca, Firenca je zadužila čovječanstvo plodovima renesanse koja je zauvijek promijenila svijet. Renesansa, što doslovno znači preporod, otrgnula je ljudsku egzistenciju od mraka srednjeg vijeka, a svoj najviši izraz našla je upravo u Italiji. Firenca, kolijevka čudesne kreativnosti koja je novim uzletom znanosti, filozofije, književnosti i likovnih umjetnosti dosegla vrhunac ljudskih stvaralačkih snaga, u središte univerzuma postavila je čovjeka umjesto Boga.

I pet stoljeća nakon Michelangela i Leonarda da Vincija, koji su u ovom gradu stvarali naslijeđe ne samo za Italiju, već za čitav planet, u Firenci se može osjetiti duh progresivnog i hrabrog promišljanja svijeta, jer su geniji renesanse ostavili tako dubok pečat da jeka tog vremena i danas odzvanja u budućnost. Sve što će te za vrijeme svog posjeta vidjeti, čuti i osjetiti potvrdit će ono što o Firenci vjerojatno  već znate – da je veličanstven, neponovljiv i vječan grad vjere u napredak. Bez obzira na to koliko vremena odlučite provesti ovdje imat će te osjećaj da niste vidjeli ni približno sve što ste htjeli, jer svakog će vam dana Firenca otkrivati svoja bezbrojna bogatstva kojima nećete vidjeti kraja. Svatko tko jednom dođe u ovaj grad u njega se opet iznova vraća, jer snovi o onome što ostaje skriveno ostaju vječno prisutni.

Galerija Uffizi jedan je od najimpresivnijih i najvećih muzeja svijeta, ali i jedan od onih u koji je nateže uči. Naoružajte se strpljenjem ili još bolje, rezervirajte svoju kartu unaprijed, jer redovi za ulaz znaju biti beskonačno dugi. Ali jednom kad uđete zaboravit će te da vrijeme postoji. Ovdje možete vidjeti neke od najcjenjenijih umjetničkih dijela svih vremena koje ste do sada viđali samo u knjigama o povijesti umjetnosti. Naći se oči u oči s djelima Giotta, Botticellija, da Vincija, Michelangela, Rafaela, Dürera, Titiana, Rubensa, Rembrandta i Caravaggia, neopisivo je iskustvo za svakog ljubitelja umjetnosti.

Trošiti riječi na čudesna arhitektonska zdanja Firence čini se besmislenim, ali spomenut ću samo čuvenu katedralu Duomo, prepoznatljivi simbol grada koji svojom ljepotom oduzima dah. Prekrivena crvenom kupolom Filippa Brunelleschija koja se izdiže iznad mramorne rozo-bijelo-zelene fasade, ova nevjerojatna građevina dominira srednjovjekovnom panoramom grada. U unutrašnjosti koja proizvodi magičnu akustiku potražite prekrasne freske Vasarija i Zuccarija na koje pada meko, obojeno svijetlo kroz 44 staklena vitraja. A kad se odmorite od impresija iz Duoma, samo zamaknute iza ugla gdje vas spremno čekaju nova oduševljenja. U Galeriji Akademije pohranjena su najpoznatija Michelangelova djela, uključujući i čuvenog Davida.

Ali ovo sve i mnogo više od toga naći će te i sami pa bi vam zato još predložila nekoliko interesantnih lokacija koje možda i nećete pronaći baš u svakom turističkom vodiču. Jedna od tih skrivenih zanimljivosti je Vasari koridor. Izgrađen je 1565. godine po nalogu Giorgia Vasarija kao privatni prolaz za obitelj Medici, da bi se mogli potajno kretati između Palače Vecchio i Palače Pitti u kojoj su stanovali. Ulazak u tunel kroz skriveno stubište Muzeja Uffizi gotovo je kilometar dug i sadrži ogromnu kolekciju autoportreta, počevši od renesansnih umjetnika pa sve do sve do umjetnika 20. stoljeća. Tu je i fascinantna mala zbirka minijaturnih portreta Bronzinoa, poznatog dvorskog slikara obitelji Medici. Nemojte propustiti ovo uistinu unikatno iskustvo, ali imajte na umu da se za ovu priliku morate najaviti unaprijed.

Ako se odlučite na avanturu u Vasarijevom koridoru,  na kraju će te iz tunela izaći na drugoj strani rijeke Arno, u Oltrarno, relativno mirnu četvrt lišenu nesnosnih gužvi uobičajenih za Firencu. Nakon što prođete fascinantnu spilju Buontalenti i neobičnu fontanu Bacchus gdje voda curi iz usta kornjače koju jaše pretili goli gospodin, prošetajte labirintom uličica oko Palače Pitti, gdje će te naići na mnoštvo   malih obrtničkih trgovina poput postolara, zlatara,   knjigoveža i keramičara. A ako hoćete možete posjetiti atelje Stefana Bemera koji se nalazi u ovom dijelu grada i naučiti kako se izrađuju vrhunske talijanske cipele.

Njušim li ja to tvoj komentar?