Turizam

Caleandria je zadržala mnogo kolonijalne atmosfere

BOGOTA DRUGI DIO

Raspakirale smo stvari na brzinu u udobnoj sobici koju nam je Javier pripremio, a društvo nam je povremeno pravila njegova plaha mačkica Lola. U stanu je osim Javiera živjela i djevojka koja je prije nekoliko mjeseci kod njega došla preko couchsurfinga na samo nekoliko dana, ali Javier joj je ponudio da ostane kod njega nekoliko mjeseci dok traje semestar na fakultetu na kojem je radila istraživanje za svoj magistarski rad. Djevojka je bila ugodna i simpatična i gužva u malom stanu nije nam ni najmanje smetala.

Kako je vrijeme odmicalo sve nam je više kruljilo u želucu i bilo je vrijeme da potražimo nešto za prigristi. Javier nas je odlučio odvesti u obližnji, kvartovski restorančić da probamo jedno posebno jelo. Kolumbija je ogromna zemlja raznovrsne gastronomske kulture i svaka regija ima svoje specifične, prepoznatljive specijalitete. U Bogoti to je ajiaco – vrlo popularna gusta juha za koju lokalci kažu da im je omiljena feel good hrana.

Foto: Rašeljka Krnić

Ajiaco se priprema u različitim verzijama, ali najčešće se kuha s bijelim mesom piletine, tri vrste krumpira (u Južnoj Americi postoje stotine sorti), kukuruzom i jedno posebnom biljkom koja se zove guascas. Upravo je guascas ključni sastojak ovog jela koji mu daje taj poseban, neodoljiv okus. Ajiaco nam se jako svidio, utažio nam glad i povratio energiju i bile smo spremne na istraživanje Candelarije.

Foto: Rašeljka Krnić

Bogota je ogromna, nepregledna gradska džungla, koja leži na visini od preko 2600 m iznad razine mora, a čini je 20 distrikta od kojih se jedan, za turiste najatraktivniji, Candelaria.  Candelaria je povijesna jezgra Bogote, stara kolonijalna četvrt koja je službeno najstariji dio metropole. Glavni grad Kolumbije osnovao je, upravo ovdje, 1538. godine španjolski konkvistador Gonzalo Jiménez de Quesada y Rivera na mjestu danas poznatom kao El Chorro de Quevedo. Sljedeće godine, Španjolci su ponovno osnovali grad samo nekoliko blokova dalje, a na toj lokaciji danas je poznata Plaza de Bolívar. U stoljećima koja su uslijedila Bogota je rasla oko Candelarije, a budući da se grad širio na zapad i na sjever, ova četvrt zadržala je mnogo od svoje ondašnje kolonijalne atmosfere.

Foto: Rašeljka Krnić

Kamenom popločane ulice i renovirane, stoljetne kuće obojene u pastelne boje zaštitni su znak ovog kvarta. Povijesni trgovi, stare crkve i pitoreskne kolonijalne uličice isprepliću se s modernim arhitektonskim i kulturnim sadržajima koji zaokupljaju pažnju stotine turista koji dnevno procirkuliraju Candelarijom. Ovdje se nalazi i zgrada Kolumbijske vlade, a ovaj dio grada posebno je poznat po tome što je udomio mnoga najbolja i najprestižnija državna sveučilišta. Mnogo mladih ljudi koji ovdje dolaze studirati učinilo je Candelariju urbanim središtem s vrlo progresivnim kulturnim stremljenjima.

Foto: Rašeljka Krnić

To se može vidjeti i na najbanalnijim, površinskim manifestacijama poput trendi odjeće ili dizajnu interijera cafe barova i restorana u ovom dijelu Bogote. Tu su i brojne umjetničke galerije i muzeji poput svjetski poznatog Muzeja Botero kojeg smo posjetile iako smo se pomalo zasitile Botera nakon Medellina. Nije nam bilo žao, muzej je uistinu izvanredan. Međutim, ono što nas se najviše dojmilo ne samo u ovom dijelu grada nego i na mnogim drugim lokacijama koje smo uspjele posjetiti, fantastična je ulična umjetnost po kojoj Bogota sve više biva prepoznatljivom. Ali o tome više u sljedećem nastavku.

Njušim li ja to tvoj komentar?