Turizam

Impresivne vizure kao da nisu s ovoga svijeta

CAFAYATES TREĆI DIO

Dolina Calchaquies u kojoj se nalazi gradić Cafayate nudi neke od najspektakularnijih pejzaža na kugli zemaljskoj. Kada smo kretali na sjever Argentine nismo previše znali o ovim predjelima niti smo na internetu tražili fotografije. Kako smo iz Cordobe putovali noću i u Cafayate stigli u rano jutro, nismo čak mogle ni naslutit što nas ovdje čeka. Tek sutradan, kada smo se dobro naspavale, krenule smo u centar gradića da organiziramo razgledavanje okolice.

U jednoj od dvije turističke agencije koje su stajale jedna pored druge na glavnom trgu raspitale smo se o opcijama i odlučile to popodne, s još nekoliko ljudi u kombiju, posjetiti najljepše lokacije takozvane Quebrade de Cafayate.

Mnoge od najimpresivnijih vizura u dolini rijeke Río las Conchas nalaze se uz asfaltiranu Nacionalnu cestu 68, dugu 183 kilometra, koja povezuje grad Saltu i Cafayate. Čudesni, divlji krajolici doline Calchaquies, od planinskih pustinja do suptropskih šuma ostavili su nas bez daha. S obje strane ceste i gdje god seže pogled dominira pejzaž iscrtan visokim raznobojnim planinama i reljefnim formacijama koje kao da nisu s ovoga svijeta.

Kanjon rijeke Conchas otkriva bezbroj slojeva obojenih u tonove crvene, zelene i oker. Igra svjetla i sjene koju su bacali teški modri oblaci prelazeći brzo preko Quebrade stvarala je čudesne prizore koje smo promatrali hodajući uz kanjon. Impresivni pejzaži snažno su podsjećali na čuveni kanjon rijeke Colrado u Arizoni. Na žalost, još ga nisam imala prilike vidjeti u živo, ali Quebrada de Cafayate, sigurna sam, vrlo je blizu tom vizualnom spektaklu.

Nedaleko na putu, kada se cestom krene sjeverno od Cafayatea, nalazi se Los Médanos, veliko, prostrano polje pješčanih dina koje se pružaju sve do kanjona rijeke, a na tom putu može se vidjeti niz karakterističnih zemljanih formacija od kojih je svaka dobila posebno ime. Zaustavili smo se uz cestu da vidimo oblik nazvan El Sapo, što na španjolskom znači žaba. I zaista, kada nakupinu zemlje promotrite sa svih strana, može se primijetiti da jako podsjeća na tu životinju.

Nekoliko kilometara dalje nalazi se impresivna reljefna formacija pod imenom Garganta del Diablo iliti Grlo Vraga i Anfiteatro okružen stijenama koji stvara nevjerojatnu akustiku. Tu se zbog toga ponekad održavaju koncerti različitih glazbenih stilova. Procjep u stijeni koji predstavlja Grlo Vraga omogućuje ulaz u njegovu utrobu okruženu zakrivljenim slojevima stijena koje su poprimile tu zanimljivu konfiguraciju zemljinim tektonskim potresima.

Njušim li ja to tvoj komentar?