Turizam

Energični, razgovorljivi, otvoreni i znatiželjni lokalci

BUENOS AIRES ČETVRTI DIO

Argentina je velika zemlja, s vrlo raznolikim geografskim područjima koja su se kroz povijest razvijala i mijenjala na sebi svojstvene načine, pa je tako i argentinska kultura izrazito heterogena i kompleksna zbog miješanja utjecaja različitih etničkih grupa. Afrički i domorodački, pred - kolonijalni kulturni utjecaji, vidljivi su i u suvremenoj Argentini, međutim, europski imigranti, prvenstveno iz Italije i Španjolske, koji su se masovno počeli doseljavati na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće, u najvećoj su mjeri oblikovali moderni život argentinske metropole.

U glavnom gradu, Buenos Airesu, način života, vrijednosti i vizualni identitet prostora puno su bliži Europskim urbanim centrima, nego kulturnim obilježjima koje sam imala priliku vidjeti bilo gdje drugdje u Latinskoj Americi. Intrigantni i zavodljivi Buenos Aires nastao je spajanjem nekada zasebnih naselja koja su se širila s rastućom imigracijom iz Europe i koja je na kraju progres spojio u jednu cjelinu, tj. jedan grad.

Međutim, ta su naselja zadržala svoje posebnosti i kulturu, a specifični identiteti su se nastavili njegovati kroz izgradnju crkvi, osnivanje sportskih i društvenih klubova i udruženja, izdavanje lokalnih novina na svom jeziku itd. Suradnja među, nekada više manje autonomnim dijelovima grada, stvorila je uzajamnost i koegzistenciju različitosti koja Buenos Aires danas čini zaista posebnim i jednim od najuzbudljivijih gradova svijeta.

Identitet njegovih stanovnika, poznatih kao Porteños (u prijevodu stanovnici lučkog grada) rezultat je kompleksnih utjecaja imigracije na kulturu i način života koja je pomiješala europske tradicije s kulturom ruralne Argentine i rezultirala nekim novim urbanim identitetom Buenos Airesa. Porteñose ostatak zemlje često vidi kao napuhane egoiste koji misle da su bolji od drugih, a ostatak Latinske Amerike te je atribute pripisao čitavoj Argentini.

Osim što su energični, razgovorljivi, otvoreni, znatiželjni i senzualni, određena doza arogancije i superiornog stava čini ih vrlo sličnim Parižanima, a tu sličnosti ne staju. Osjećaj za estetiku, odmjerenost, profinjenost i ljubav prema umjetnosti jako asociraju na francuski način života i to je u Buenos Airesu vidljivo na svakom koraku.

Kao i u Parizu, kafić ovdje ima centralnu ulogu u društvenom životu i nije samo mjesto u kojem ćete na brzinu popiti kavu, kao što je to recimo uobičajeno u New Yorku koji uopće ne poznaje kulturu kafića i značenje koje ritualno ispijanje kave ima u nekim dijelovima Europe, ali i mjestima izvan nje koja su preuzela elemente europske kulture. Buenos Aires pun je kafića koji su za Porteñose produžetak njihovog doma ili poslovnog ureda.

Uz kavu razgovaraju s prijateljima o politici, ljubavnim vezama i nogometu, čitaju novine koje se uvijek mogu naći na šanku, imaju romantične susrete ili poslovne sastanke. Društveni i kulturni utjecaj kafića je ogroman, toliki da su pedeset i tri najstarija u gradu proglašena dijelom kulturno-povijesne baštine grada Buenos Airesa. Mnoge od njih osnovali su talijanski i španjolski imigranti početkom 20. stoljeća. Cafe Tortoni, vjerojatno najpopularniji kod turista i Confiteria Ideal samo su neki od njih.

Njušim li ja to tvoj komentar?