Turizam

Megalopolis koji pruža osjećaj intimnosti

BUENOS AIRES DRUGI DIO

Već sedam mjeseci bile smo u stalnom pokretu. Negdje smo ostajale duže, negdje kraće, ali od početka putovanja, kada smo u selu San Marcos na jezeru Atitlan u Guatemali ostale cijeli mjesec, ni u jednom mjestu se nismo zadržale dulje od deset dana. Život na putu i svakodnevne nove impresije stalno vas pune novom, svježom energijom, ali s vremenom se akumulira i umor, tako da je i za nas napokon došlo vrijeme da se primirimo na jednom mjestu.

Prije nego smo stigle u Buenos Aires ni ovdje nismo planirale ostati duže od deset dana. Ideja je bila nakon toga otići u Urugvaj, međutim, kada smo ugledale ulice u kvartu u kojem smo rentale naš prvi stan donijele smo odluku da Montevideo pričeka neki drugi trenutak u životu i prepustile se Buenos Airesu sljedeća tri tjedna.

Dio grada u koji smo stigle tog kišnog poslijepodneva zove se Palermo. Palermo je najveće i najpoznatije naselje ovog megalopolisa u kojem živi oko 15 milijuna stanovnika, iako mi osjećaj nikad nije bio takav. Za razliku od npr. Mexico Cityja sa svojih 20 milijuna duša, koji u svojim centralnim kvartovima vrlo očito demonstrira snagu ljudstva kojom raspolaže, Buenos Aires, gdje god da sam se našla, pružio mi je osjećaj intimnosti i topline kakav rijetko možete dobiti od grada te veličine.

Fotografija: Rašeljka Krnić

Kao što rekoh, Palermo je najveće naselje i zapravo se sastoji od manjih kvartova koji imaju svoje specifičnosti, ali ih povezuje i neka zajednička vibra. Svaki taj manji kvart ili barrio, kako bi rekli lokalci, ima svoje ime i prepoznatljivu atmosferu: Palermo Chico, Palermo Norte, Palermo Alto, Palermo Nuevo, Las Canitas i Palermo Viejo koji se dijeli na Palermo Soho i Palermo Hollywood. Gotovo cijelo naselje premreženo je ulicama koje krase prekrasni, visoki drvoredi. To je svakako jedan od razloga zbog kojih je Buenos Aires tako neodoljivo lijep. Ulice su obrubljene kućama koje se zovu casas chorizo, građenim krajem 19. stoljeća s vrlo specifičnim tlocrtom.

Te kuće, tipične za Buenos Aires i Rosario, a s vremenom su se proširile ina druge argentinske gradove, imaju otvoreno dvorište iz kojih se ulazi u prostorije koje su dugačke i međusobno povezane. Odatle dolazi i njihov naziv, jer chorizo je vrsta kobasice. Ipak, ovaj tip arhitekture nije specifičan isključivo za Argentinu, jer smo ovakve kuće viđali i u Guatemali, preciznije, u Antigui za koju nas vežu jako lijepa sjećanja. Sve je više casas chorisas, pogotovo u Palermu, koje imaju obnovljene fasade, jer je ovaj dio grada  postao jako šik, moderan i sve skuplji kvart.

Foto: Rašeljka Krnić

Zadnjih petnaestak godina ovaj je dio grada doživio procvat, stalno se otvaraju novi restorani, butici i kojekakva hipsterska mjesta, a cijene nekretnina jako su porasle. Mi smo imale sreće pa smo u kvartu koji se zove Palermo Hollywood uspjele iznajmiti jako sladak i vrlo povoljan stančić. Palermo Hollywood dio je Starog Palerma koji je nekada davno, kada se naselje tek formiralo, privukao iseljeničke zajednice – Armenci, Libanonci, Poljaci i Ukrajinci, kao i španjolske i talijanske obitelji doseljavali su se tu u želji da se odmaknu od južnih dijelova grada.

Danas je ovaj multikulturalni utjecaj vidljiv u ponudi različitih etničkih restorana, brojnim crkvama i kulturnim centrima u naselju. Palermo Viejo tj. Stari Palermo kao cjelina započeo je život kao radnički kvart, a njegova suvremena transformacija počela je osamdesetih godina, kada su lokalni stanovnici shvatili da se boemska atmosfera njihovih ulica i trgova može kapitalizirati.

Foto: Rašeljka Krnić

Suvremeni Palermo Soho postao je središte mondene, trendi scene Buenos Airesa. Ulice koje okružuju glavni trg u kvartu načičkane su cool kafićima i dizajnerskim buticima u super modernim interijerima. Mnogi tradicionalne kuće koje sam ranije spomenula, renovirane su i obojene u lijepe, privlačne pastelne boje. S druge strane, u blizini Sohoa, nalazi se Palermo Hollywood, kvart koji je dobio takvo ime jer su sredinom devedesetih ovdje otvoreni brojni filmski i produkcijski studiji.

Hollywood nije toliko glamurozan kako možda zvuči i nema toliko butika kao Soho, ali je zato restoranska scena u velikom uzletu. Klubovi, barovi i inventivna gastronomska ponuda privlače mnogo mladih ljudi srednje klase u ovaj dio Palerma, ali osim suvremene kulture ovdje je još uvijek moguće naići i na tragove prošlosti koji kvartu daju poseban šarm. Tu svi obožavaju tradicionalne parille, restorane gdje se meso peče na roštilju, a ponekad se parille nalaze i u starim “društvenim klubovima” u kojima se okupljaju uglavnom lokalci starije generacije.

Njušim li ja to tvoj komentar?