Turizam

U San Vincentu život su skončali slavni banditi Butch Cassidy i Sundance Kid

BOLIVIJA UYUNI DRUGI DIO

Bolivija je zemlja s izrazito nerazvijenom infrastrukturom, što se također odnosi i na transportne putove. S obzirom na geografski položaj i nedostatak resursa, gradnja cesta iznimno je zahtjevan i spor proces. Samo ih je 5 posto asfaltirano, sve su ostalo makadami, često uklesani visoko u planinske klance Andi, što ih čini jednima od najopasnijih na svijetu.

Od krajnjeg juga prema sjeveru vodi samo jedna glavna cesta, a broj sporednih je zanemariv, pa je upravo ta okolnost bitno odredila način političkog protesta u zemlji. Kad god se pojedine interesne skupine, u ovom slučaju to su bili sindikati rudara i transportnih radnika, bore za određena prava, blokiraju se dijelovi ceste tako da se onemogući i obilazak alternativnim rutama.

dsc_0336

Fotografija: Rašeljka Krnić

Takve blokade ponekad traju samo nekoliko sati, ali znalo se događati da pojedine regije zemlje ostaju odcijepljene i više od mjesec dana. Stvar je u tome da zapravo nikad ne znate koliko dugo ćete ostati zarobljeni u mjestu na kojem ste se našli. Zbog toga je upravo vrijeme, za svakog putnika u Boliviji, dragocjen  resurs i važan saveznik.

Ovog puta imali smo sreće. Blokada je trajala nešto više od 24 sata i sutradan prije podne krenuli smo prema Tupizi. Tupiza je miran rudarski gradić smješten u dolini istoimene rijeke na visini od gotovo 3000 metara. Iako smo stigli sa sjevera Argentine koja nas je ostavila bez daha nadrealno lijepim, raznobojnim planinskim reljefima, scenografija ovog prostora oduševila nas je u trenutku. Bilo je to kao da ste se odjednom našli na divljem zapadu, u nekom starom vesternu, kod O.K. Korala. Asocijacija nije bila neutemeljena.

dsc_0718-2

Fotografija: Rašeljka Krnić

Legenda kaže da su upravo u San Vicenteu, selu nedaleko od Tupize, zarobljenom među suhim, jarkocrvenim planinskim gudurama, svoje zadnje dane odbrojali Butch Cassidy i Sundance Kid. Vjeruje se da su ova dva razbojnika, poznata po vještim, ali milosrdnim pljačkama banaka i vlakova, 4.11. 1908. godine orobili plaće namijenjene rudarima Aramayo rudnika. Tri dana kasnije skrili su se u napuštenoj kući u San Vincenteu, gdje su, izdani od sumnjičavih seljana, skončali pod kišom metaka bolivijskih vojnika.

dsc_0505

Fotografija: Rašeljka Krnić

Njihova tijela navodno su pokopana u neoznačene grobove seoskog groblja. Međutim, iako kasnijim iskapanjem posmrtnih ostataka zapravo nikada nije dokazano da se radi baš o slavnim banditima o kojima je snimljen i uspješan hollywoodski film, identitet ovog mjesta zauvijek će ostati neraskidivo vezan za ovu legendu. Da ne bi bilo nikakve zabune na ulazu u selo dočekat će vas ploča na kojoj piše: Dobrodošli u San Vicente: Ovdje leže ostatci Butch Cassidya i Sundance Kida.

Njušim li ja to tvoj komentar?