Dom i vrt

Nekretnine sve skuplje!

PIŠE TETKA

Priznajem, volim infografike. Posebno su mi drage one na Visual Capitalistu, no ta razina je za mene ipak (bar za sad) nedostižna. Premijerno vam predstavljam svoj prvi uradak, nalik lošem dječjem stripu, no ipak meni drag. Kao prva slova A koja smo nekada pisali u osnovnoj školi, grbava i asimetrična, ali samo moja ?

Nadam se kako se ipak razumije što je pjesnik htio reći…

Ako se sjećate posta na temu stanovanja u Hrvatskoj (vidi Kako i gdje stanujemo?), cilj je bio usporediti gradove u Hrvatskoj i široj regiji u kontekstu trenutne kupovne cijene ‘kvadrata’ te najma u odnosu na prosječnu plaću. Tu sam istu ‘vježbu’ ponovila i danas, no ovaj put uzevši podatke samo za najveća četiri hrvatska grada.

Ukratko, svi podaci su uzeti sa stranice Numbeo, sa svim ograničenjima koja iz toga proizlaze. No ipak, evidentno je kako u zadnjih nekoliko mjeseci cijene neumoljivo rastu što je pokazala i ova moja analiza. Kombinacija državnih subvencija, nešto viših plaća, zaposlenosti i optimizma dovela je do više potražnje, a posljedično i viših cijena. Prema godišnjoj analizi koju je napravio portal Njuškalo, cijene stanova u 2018. godini narasle su za 8%. Njihova analiza bazirana je na prosječno traženim cijenama na portalu, što ne znači kako su te cijene nužno i realizirane. No, ono što se ne može poreći je njihov kontinuirani rast.

Prosječne kupovne cijene ‘kvadrata’ jednosobnog stana (izvan centra), prosječne cijene najma te neto plaće u promatranim gradovima izgledale su ovako:

U odnosu na analizu iz prosinca 2018, ovo su zabilježene promjene:

Najam stana najviše je porastao u Osijeku (3,6%), cijena m2 skočila najviše u Zagrebu (4,5%) dok je prosječna plaća najviše narasla u Rijeci (1,9%).

I za kraj, podsjećam na post o kupnji nekretnine (vidi Moj dom je dolje u predgrađu), vrijednost stana koji kupujemo ne bi smjela premašiti 3,5x vrijednosti godišnje plaće. Koliko je to, izraženo u kvadratima, u navedenim gradovima:

Evidentno je, uzevši u obzir gore navedenu pretpostavku, kako prosječna hrvatska plaća nije dovoljna za kupnju ‘stana’ većeg od 25-30 kvadrata. A u Splitu je čak i to nemoguća misija.

Tetkin blog s racionalnim savjetima za pažljivije trošenje možete čitati ovdje.