Novosti

Kako prepoznati krivotvoreni parfem, tenisice, sat ili mobitel?

KOJE SU KLJUČNE RAZLIKE

Akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“ je u tijeku, a podržava ju i Njuškalo! Zadovoljstvo kupljenim proizvodom koji je uistinu autentičan među našim je glavnim ciljevima pa svim Njuškalovcima, a i onima koji će to tek postati, želimo skrenuti pažnju na najčešće krivotvorine, kako ih prepoznati i što učiniti kada im takav proizvod ipak dospije u ruke.

Parfemi

Parfemi i toaletne vode svjetski poznatih proizvođača među najčešćim su krivotvorenim proizvodima koji se mogu kupiti putem interneta. Osim što mogu biti opasni u smislu sastojaka, krivotvoreni parfemi vrlo su niske kvalitete i sigurno nisu ono što želite u svom toaletnom ormariću. Pažljivo čitanje deklaracije i praćenje obilježja provjerenog originalnog parfema u usporedbi sa onim u čiju autentičnost sumnjate, otkrit će vam sve potrebne informacije.

Odjeća i modni dodaci

Brandirana odjeća i modni dodaci, među kojima su i ručni satovi, također se često mogu naći u obliku krivotvorina. Osobito „ranjive“ skupine brandova su one najpopularnije među širom populacijom, poput velikih sportskih brandova i prepoznatljivih dizajnerskih modnih kuća. Prilikom kupovine ovakvih proizvoda morate dobro obratiti pažnju na sve karakteristike (boja, oblik, materijal) samog branda, odnosno njegovog loga te na deklaraciju, na kojoj je među ključnim informacijama i zemlja porijekla.

Mobiteli

Stvarni proizvođači svjetski najpopularnijih mobitela godišnje izgube nekoliko milijardi dolara radi krivotvorina njihovih proizvoda koji se prodaju na crnom tržištu. Da ne biste bili među kupcima uređaja koji nisu autentični niti imaju kvalitetne performanse, dobro se informirajte prije kupnje. Krivotvoreni uređaj ove vrste možete prepoznati pomoću IMEI broja, jedinstvenog serijskog broja kojim se originalni uređaju registriraju na mreže teleoperatera. Kao i kod ostalih krivotvorina, i kod mobitela se može prepoznati „lažnjak“ u nedostatku kvalitete izrade loga, njegovom pozicioniranju na uređaju i loše složenom kućištu.

Ukoliko ste, uz sve mjere pažnje, na kaju nažalost ipak kupili krivotvoreni ili ste samo naišli na proizvod u prodaji za koji opradavno sumnjate da je krivotvoren, možete se obratiti Carinskoj upravi, čija služba provodi mjere za zaštitu intelektualnog vlasništva. Više detalja možete pročitati na stranici stop-krivotvinama-i-piratstvu.hr te tako zaštiti sebe, ali i druge potencijalne kupce neželjenih krivotvorina.