Njuškalo piše

Da sva djeca svijeta budu uvijek sretna!

MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Nemate pojma koliko me veseli da moji najmanji prijatelji - dječica danas obilježavaju svoj dan. Dječje veselje, smijeh i igra prave su radosti koje i nama malo starijima bude divne osjećaje i podsjećaju nas na ono najljepše u životu.

Međutim, kako život nije baš uvijek pravedan, tako i neka dječica diljem svijeta ne žive u dostojnim uvjetima. Silno me rastuži kada gledam na televiziji ili čitam u novinama kako se za mališane u siromašnijim zemljama mora skupiti mnogo novca da bi konačno osjetili topli obrok ili da su se razbolili zbog loših higijenskih uvjeta. Njuška mi se tužno objesi i pitam se kako smo to dozvolili.

Ponukani velikim razlikama između mališana, a sa idejom da baš svaki od njih zaslužuje osnovne uvjete za odrastanje, razvijanje i sigurnu okolinu, UN su 1989. godine 20. studeni proglasili Međunarodnim danom djeteta. Cilj ovog obilježavanja je podsjetiti na važnost dječje sreće i njihovih osnovnih prava, a ono što bih ja htio istaknuti je da, osim danas, za dobrobit mališana diljem svijeta trebamo brinuti svaki dan!

Znam da pojedinac ne može učiniti mnogo, zato niti ne očekujem da ću već sutra vidjeti da je netko od vas donirao basnoslovnu svotu ili kupio cijeli kamion igračaka. Ipak, uvijek možete pokloniti djetetu barem jednu slatku sitnicu. Znate da su mališani dobri i skromni, a njihova će vam zahvalnost zauvijek ostati u sjećanju.

Ne kaže se uzalud da na djeci svijet ostaje i zato im pružite svu pažnju ovog svijeta.

Klinci, voli vas Njuškalo!

Njušim li ja to tvoj komentar?