Njuškalo piše

Zimnica dostojna psa

FRANCUSKI RECEPT

Jesen stiže, dunjo mojaaaa, al polakooo...o, eto vas. Zašto me tako gledate, nikad niste vidjeli psa koji zavija? :) Šapu na stranu, kao odgovoran pas i domaćin ove sam zime odlučio spremiti pravu pasju zimnicu. Pasja zimnica razlikuje se od ljudske po tome što ima puno manje povrća, a puno više mesa i kostiju. Nije da psi ne vole povrće, ja sam osobno lud za mrkvama i jabukama, ali nema veće sreće nego krcnuti dobru kost ili omastiti brke finim mesom iz tiblice. Ako vas zanima kako što, vaš prijatelj Njuškalo će vam sad dati recept za jesenje uživanje i to vau-la-la, pravi francuski recept. Confit od patke. Čita se konfit, ako niste učili francuski.


Za dobar confit vam treba tegla pačje masti od prošlog konfita ili ispecite cijelu patku, pa sačuvajte mast. Repa mi, trebat će vam dvije patke. Jednu ispecite i pojedite s mlincima, a drugu rastavite na batke i krila. Prsa nisu dobra za konfit, pa i njih pojedite prije. Treba nabaciti malo sala za zimu, tako se tuljani čuvaju od ozeblina. Obuku nepromočivo krzno i nabace dva prsta potkožnog sala i da vidiš. Drijemaš na snijegu i VAU ti je… Zaboravio sam di sam stao?! A, da, patka.
One batke i krila lijepo natrljate krupnom morskom solju i spremite na 2 dana u frižider. Za 2 dana uzmete mast od prošle patke koju ste procijedili, dodajte joj češnjak, timijan i batke u visoki lonac i sve lagano u pećnicu na laganu vatru na sat i pol. Kad vidite da se meso odvaja od kosti, nježno ga prebacite u neku veću teglu i procijedite mast od začina i češnjaka tako da pokrije meso. (Ne znam kako vi, ali meni idu suze na usta dok vam ovo pišem. Ponijele me emocije.)

Ostavite da se ohladi i tutnite u frižider. Skriveni u masti, batki od patki (pas-pjesnik, to sam ja) mogu vas razveseliti tjednima nakon pripreme. Samo ih malo izvadite da se opuste i onda batke ispečete na tavi, kožom okrenutom dolje, dok ne postanu rumeni i hruskavi, a uz to bacite dva krumpira na tavu u toj istoj masti od patke. Vauuuuuu! Jedva čekam zimu.
Čuvanje mesa u masti je stara mudrost, Međimurci to rade od svinjskog buta ili karea, na sličan način kako sam vam ja ovo gore opisao. Zovu to meso iz tiblice pa možda da prvo kupite tiblicu. 🙂
Što sam još htio reći? Repa mi, smantalo me sve ovo pričanje o hrani, idem nešto prigristi.

Njušim li ja to tvoj komentar?