Njuškalo piše

Zemlja je naš jedini dom, ne zanemarujmo ju!

DAN PLANETA ZEMLJE

Svake godine 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje, i to tako intenzivno od devedesetih. No, meni se sve više čini, što me ujedno i jako žalosti, da smo samo taj dan u godini svjesni da je Zemlja naš jedini dom.

Ova šarena kugla na kojoj je vas, mojih dvonožnih prijatelja na milijarde, a nama životinjama se niti ne zna broj, sve više pati od posljedica nesavjesnog postupanja u raznim djelatnostima, ali i sitnim postupcima. Baš sam se neki dan šetao parkom, došlo mi je da onjušim jedan zanimljiv cvijet, kad ono nemilo iznenađenje! Papirići od žvakaća i opušci skoro su mi oštetili njušku! Da sam vidio tko je to bacio, odmah bih protestno zalajao.

Svatko od nas može puno napraviti za naš jedini dom, a da toga nije niti svjestan! Na primjer, razdvajate li prigodno vaš otpad? Neki sigurno da, a neki ne. Zašto to ne biste uveli u svoju svakodnevicu i tako se osjećali bolje prema sebi samima i prema našoj dragoj Zemlji? Možda će vam u početku biti naporno, ali s vremenom ćete steći praksu i svaki će vam cvjetić koji nikne biti zahvalan!

Jeste li znali da se Dan planeta Zemlje ove godine obilježava pod sloganom “Trees for the Earth”? Drveće nas čuva od mnogih loših stvari, a da toga nismo niti svjesni! Ne, ne mislim pritom da je ono korisno kada se morate skloniti od kiše ili kada se želite popeti da biste vidjeli što je u daljini. Drveće pomaže čišćenju naše atmosfere i smanjenju neželjenih klimatskih promjena. Ako mislite da niti u ovom slučaju ne možete uraditi muno, mućnite njuškom! Počnite koristiti reciklirani papir i smanjite korištenje papira uopće! Uz sve moderne uređaje koje imate, to sigurno neće biti teško!

Imate li vi neke ideje kako očuvati Zemlju? Podijelite ih i primjenjujte da nam svima bude ljepše!

Njušim li ja to tvoj komentar?