Njuškalo piše

Zašto volim prosinac?

LAMPICE, DRUŽENJA, DAROVI...

Mjesec dobre vibre, ukusne hrane, lampica na svakom koraku i druženja sa najmilijima je počeo! Iako možda ne znaju zašto ljudi točno obilježavaju Božić, i vaši psi, baš kao i ja, vesele se nadolazećim blagdanima.

Ako se pitate zašto, razlog je vrlo jednostavan. Kada vas vide u odličnom raspoloženju, na okupu i kada čuju zvonki smijeh kojim “parate” zidove ugrijanog doma, vaši su ljubimci presretni. Kako i ne bi bili, kada im je vaša sreća na prvom mjestu! Ne zaboravite, stoga, i njih počastiti ovih blagdana nekim simpatičnim poklonom. Ako mene pitate, što god da im kupili bit će vam zahvalni, ali repom će najveselije mahati na neku obilatu pseću poslasticu.

Dok njuškam gradom u ovo blagdansko doba, promatram slučajne prolaznike krišom da me ne skuže. Sve sam manje zabrinutih lica vidio prošli tjedan, a sve više zagrljaja i poljubaca. Unatoč velikim gužvama i redovima za vruće kobasice, fritule ili šalicu toplog kuhanog vina, ne osjeća se nervoza, ne čujem svađanje i nema naguravanja. Baš zato volim prosinac jer je to jedini mjesec kada svi možemo vidjeti da je još puno dobrote ostalo na svijetu, puno sreće, smijeha i vedrih trenutaka.

Svatko će ovih dana biti spreman izdvojiti vrijeme za obitelj i prijatelje, svatko će staviti po strani teme koje nas rastužuju i svatko će osjetiti duh Božića koji nas iz godine u godinu neumorno podsjeća na to kakvi bismo trebali biti tijekom cijele godine. Znam, znam, nije to nimalo lako. Ne možemo uvijek biti nasmijani, dobre volje i spremni za provod pun smijeha. No, ono što sam ja primjetio, a htio bih podijeliti sa vama, je da smo samo u ovo blagdansko doba spremni bez rezerve veseliti se malim stvarima.

Bi li vas, na primjer, u ožujku tako razveselila topla fritula ili osvjetljeni izlog? Biste li se od srca nasmijali uličnom animatoru ili sviraču kao što ćete narednih dana kostimiranom Djedu Božićnjaku? Volio bih da je vaš odgovor “da” i da veselje zbog malih stvari svi počnemo primjenjivati tijekom cijele godine, kako bismo ovu našu šarenu kuglu konačno učinili prekrasnim mjestom za život.

Uživajte u čaroliji prosinca! 😉

Njušim li ja to tvoj komentar?