Njuškalo piše

Prosvjed ili proslava?

PRAZNIK RADA

Tko god pošteno radi svoj posao zaslužio je pošteno i svoj odmor i svoj privatni život. Ako 24 sata, koliko traje dan podijelite na tri stavke, dobijete 24/3 = 8. 8 sati rada, 8 sati odmore i 8 sati što god želite raditi. Tako nekako je svoje zahtjeve formuliralo i 40.000 radnika koji su prosvjedovali u Chicagu 1. svibnja 1886. godine, protiv niskih nadnica za 12-18 satnog radno vrijeme. Nažalost, umjesto zahtjeva dobili su policiju, pendreke i metke. Ubijeno ih je 6, a ranjeno 50-tak, nakon čega su još petoricu osudili na smrt, a trojicu poslali na doživotnu robiju. U spomen na ovaj prosvjed, od 1889. cijeli svijet obilježava 1. svibnja kao Međunarodni dan opće solidarnosti radništva.

Želimo živjeti kao ljudi

Praznik rada se u Hrvatskoj prvi put slavio 1890. godine, gdje su radnici istaknuli zahtjeve u znaku tri osmice. Niz štrajkova i skupova, kulminirao je u zgradi Hrvatskog doma, gdje su govornici pred 1000 radnika naglasili: “Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi.” S vremenom se praznik rada i radnika nesretno spetljao s nekim državnim priredbama i vojnim paradama, pa su neki među nama zaboravili čiji je to praznik koji slavimo. Naš. Svih nas koji radimo za kruh, mlijeko, salamu, pivo i režije. Zato ga nemojte ne voljeti. Slavite ga svim srcem.

Jučer, danas, sutra

Ne znam kako vi, ali meni se čini da se situacija za radnike posljednjih godina okreće u krivom smjeru. Sve više se radi, sve manje se plaća, sve je više nezaposlenih. Ako nemate posao, onda nemate niti od čega živjeti, a i spavanje postaje teško, ako nemate iz čega platiti stanarinu. Gdje smo mi to krivo skrenuli, znat će neki psi obrazovaniji od mene. Ja sam ipak samo Njuškalo. I ne pozivam na prosvjed. Pozivam na razmišljanje o tome gdje smo i što nas je snašlo.

Karanfil u zapučak

Ne znam jeste primjetili kako su karanfili posljednjih godina izgubili na popularnosti? Nije cvijeće krivo što su ga neki elementi našeg društva proglasili ostavštinom prošlog režima. Nema cvijeće s tim niti veze. Istina, crveni su karanfili simbol radničkog pokreta u jugoistočnoj Europi, Austriji i Italiji, ali u drugim zemljama znače razne druge stvari. I lijepo mirišu. Navodno su i mediteranskog porijekla.

Sad kad sam vam sve rekao, idem raditi.

Njušim li ja to tvoj komentar?