Njuškalo piše

Kapetane moj!

ZAPLOVITE I VI OVOG LJETA

U zemlji 1000 otoka ne postoji ljepši odmor na moru od jedrenja. Svaki dan pristanete u drugoj uvali, neke su nenaseljene i tihe, neke su bučne i žive.

Jedan dan jedete u robinzonskom restoranu, a drugi se gostite ribom koju ste ulovili preko prove broda. Naravno, najljepše je imati vlastiti brod, ali to vas košta cijelu godinu, i vez, i servis i ovo i ono…pa budite pametniji i lijepo iznajmite brod pa jedrite koliko vam volja.

Diži sidro, razvij jedra

Odabir broda ovisi o potrebama posade. Posade su poznate po tome da se pobune, ostave kapetana na nekom otoku i spetljaju se s lokalnim stanovništvom, pa ako niste iskusan kapetan, uzmite brod sa skiperom. Bit će vama lakše i sigurnije, a i bolje ćete se odmoriti. Ako mene pitate, jedrilica je najbolja, jer kad dignete jedra okružiti će vas samo tišina, šum mora koje tuče o provu, te rijetki galeb.

Na palubi moje jahte        

Ako vam se žuri i ne smeta vas cijena benzina, motorna jahta je super opcija za ljetovanje. Nerijetko komfornije i efikasnije od jedrilica, jahte vas brže dobace do željene destinacije, pa ako bi rado doručkovali u Rijeci, a večerali u Dubrovniku, onda znate što vam je činiti. Uz jahte se navodno nose tamnoplavi sakoi i kapetanske kape, pa budite spremni.

Kako se ponašati na brodu

Prije svakog izlaska iz luke, slušajte prognozu. Koliko god iskusni bili, vrijeme je ćudljivo, a na moru to zna biti prilično opasno. Uvijek vozite prilagođenom brzinom uz obalu ili kroz napučene dijelove, kako bi izbjegli nezgode. Slušajte svog skipera i nemojte piti dok vozite brod, jer vrijede ista pravila kao i na kopnu.

Uživajte!

Njušim li ja to tvoj komentar?